Rusland stunt en knikkert Spanje na penalty's uit het toernooi

1 juli 2018, 18:45   Bijgewerkt: 1 juli 2018, 19:07

Na een uitputtingsslag in Moskou heeft Rusland grootmacht Spanje uit het toernooi geknikkerd. Na de verlenging stond er in een snikheet Olimpiyskiy stadion Luzhniki een 1-1 stand op het scorebord. In de penaltyserie was Rusland te sterk dankzij een Igor Akinfeev, die de penalty's van Koke en Iago Aspas keerde. Na Duitsland, Argentinië en Portugal is er wederom een topland uitgeschakeld voor de WK-titel.

De Spaanse bondscoach Fernando Hierro en zijn Russische collega Stanislav Cherchesov hadden voor de voetbalfijnproevers elk een onaangename verrassing in huis. Andrés Iniesta en Denis Cheryshev, toch de smaakmakers der beide elftallen, stonden niet in de basis en op het wedstrijdformulier van Björn Kuipers, die de leiding had over dit affiche.

Zonder Iniesta kwam Spanje al vroeg op voorsprong en leek het een gemakkelijke middag tegemoet te gaan. Een indraaiende vrije trap viel binnen via de hak van de oude Rus Sergei Ignashevich, die de bal uit het oog verloor na een duel met Sergio Ramos. Ignashevich is met zijn bijna 39 jaar de oudste speler ooit die op een WK-eindronde in eigen doel schoot.

Spanje kreeg ook in de tweede helft lang geen kansen. Het gebrek aan diepgaande spelers bij de Spanjaarden werd tegen de stugge gastheren duidelijk. Het lukte Spanje maar niet om Diego Costa aan de bal te krijgen. Na twintig minuten in de tweede helft vond Hierro het genoeg en liet hij Iniesta invallen. Het hielp niets aan het lage tempo en de voor de neutrale toeschouwer spuuglelijke en doodsaaie tweede helft. Iniesta schoot van afstand nog op de vuisten van Igor Akinfeev, maar dat was het wel.

Een verlenging was een logisch gevolg. Invaller Rodrigo schoot van dichtbij nog tegen Akinfeev op, maar verder was het te weinig wat Spanje liet zien, ondanks dat er meer dan duizend passes werden verstuurd. Rusland sleepte er een strafschoppenserie uit. Een prestatie van jewelste, die nog groter werd vanaf elf meter. Akinfeev keerde de inzetten van Koke en Iago Aspas en is samen met zijn teamgenoten vanaf nu heilig verklaard in Rusland. Het thuisland benutte de vier pingels die het kreeg namelijk wél.

Aangezien Duitsland en Spanje al uit het toernooi zijn, komt Rusland, Kroatië, Zweden, Zwitserland, Colombia of Engeland in de finale in Rusland. Het kan dus zomaar eens nog mooier worden voor de Russen.

De opstellingen en beoordelingen*

Spanje: David de Gea 6, Nacho 6 (70. Dani Carvajal 6), Gérard Piqué 5,5, Sergio Ramos 5,5, Jordi Alba 6,5, Sergio Busquets 5, Koke 5, Marco Asensio 5 (104. Rodrigo -), Isco 6,5, Diego Costa 5,5 (79. Iago Aspas 6,5), David Silva 4,5 (66. Andrés Iniesta 6)

Rusland: Igor Akinfeev 8, Fyodor Kudrayshov 7,5, Ilja Kutepov 6,5, Mario Fernandes 7, Sergei Ignashevich 7, Aleksandr Golovin 6,5, Alexander Samedov 5,5 (61. Denis Cheryshev 5,5), Daler Kuzyaev 5,5 (97. Alexandr Erokhin 6), Roman Zobnin 6, Yuri Zhirkov 5 (46. Vladimir Granat 5,5), Artem Dzyuba 6,5 (65. Fjodor Smolov 5,5)

Man of the match: Igor Akinfeev

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen