IJsland verliest van B-elftal Kroatië en moet naar huis

26 juni 2018, 22:00

Het WK-avontuur van IJsland is geëindigd in de groepsfase. Het had de laatste groepswedstrijd tegen het B-elftal van poulewinnaar Kroatië moeten winnen om door te gaan. Daar kreeg IJsland ook genoeg kansen voor, maar de WK-debuntat liep in de extra tijd nog tegen een 1-2 nederlaag aan. Milan Badelj zette Kroatië na de rust op voorsprong, Gylfi Sigurdsson bracht de spanning terug met een rake penalty, maar Ivan Perisic had het laatste woord.

Kroatië had zich met twee overwinningen al verzekerd van de achtste finales en gooide de volledige opstelling om: alleen Luka Modric en Perisic behielden hun plek. Bij de IJslanders verschenen oud-AZ'er Johann Berg Gudmundsson en routinier Emil Hallfredsson binnen de lijnen.

IJsland moest winnen, ongeacht het resultaat van de gelijktijdig afgewerkte ontmoeting tussen Argentinië en Nigeria. IJsland begon echter voorzichtig aan de wedstrijd. Kroatië tikte de bal op zijn gemak rond en ging ook niet ten koste van alles op zoek naar een doelpunt.

De wedstrijd kwam pas op slag van rust tot leven en IJsland kreeg meerdere kansen om de score te openen. Alfred Finnbogason schoot echter rakelings naast, Birkir Bjarnason vond de linkervoet van doelman Lovren Kalinic en Hallfredsson zag een fraaie afstandspoging uit de bovenhoek getikt worden door de sluitpost.

Na ruim een uur spelen werd regisseur Modric gewisseld, waardoor de Kroaten hun controle kwijtraakten en achteruit moesten. Nadat Bjarnason een open kans op de gelijkmaker liet liggen, maakte invaller Dejan Lovren hands in het strafschopgebied. Sigurdsson had tegen Nigeria gemist vanaf elf meter, maar maakte ditmaal geen fout: 1-1.

Opstellingen en beoordelingen*

IJsland: Hannes Halldorsson 6; Birkir Saevarsson 5.5, Sverrir Ingason 6, Ragnar Sigurdsson 5.5 (71. Björn Sigurdarson -), Hördur Magnusson 6.5; Johann Berg Gudmundsson 5.5, Aron Gunnarsson 6, Gylfi Sigurdsson 5, Emil Hallfredsson 7, Birkir Bjarnason 6.5 (90. Arnor Traustason -); Alfred Finnbogason 5 (86. Albert Gudmundsson -)

Kroatië: Lovren Kalinic 6.5; Tin Jedvaj 5, Vedran Corluka 6.5, Duje Caleta-Car 7, Josip Pivaric 5.5; Marko Pjaca 5.5 (70. Dejan Lovren 5), Milan Badelj 5, Luka Modric 7 (65. Filip Bradaric 5), Mateo Kovacic 6.5 (81. Ivan Rakitic -), Ivan Perisic 5; Andrej Kramaric 5

Man of the match: Luka Modric

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling