Situatieschets Groep D: er is perspectief voor Argentinië

Situatieschets Groep D: er is perspectief voor Argentinië

26 juni 2018 – Een zinderende ontknoping staat ons te wachten in Groep D. Alle ogen zijn vanavond (dinsdag) gericht op Argentinië. Weten de Zuid-Amerikanen op wonderbaarlijke manier te ontsnappen of komt er een Nigeriaanse of IJslandse verrassing in de poule waar alleen Kroatië rustig achterover kan leunen?De huidige stand:
1. Kroatië 2 - 6p (+5, 0) +5
2. Nigeria 2 - 3p (+2, -2) 0
3. IJsland 2 - 1p (+1, -3) -2
4. Argentinië 2 - 1p (+1, -4) -3

Zo bepaalt de FIFA de rangschikking:
1. Aantal punten
2. Doelsaldo
3. Gemaakte doelpunten
4. Onderling resultaat (1. aantal punten 2. doelsaldo 3. aantal gescoorde doelpunten)
5. Gele en rode kaarten: voor een gele kaart krijgt een team één minpunt, voor iedere rode kaart staat 5 minpunten. De ploeg met de minste minpunten krijgt voorrang.
6. Loting

Scenario's per ploeg

1. Kroatië: 6 punten, doelsaldo +5
Kroatië hoeft zich in de laatste speelronde geen enkele zorgen te maken. Na de sensationele zege op Argentinië (3-0) weet het Balkanland zich verzekerd van de achtste finale. Ook de eerste plek komt normaliter niet meer in gevaar, of Nigeria moet voor een nog grotere sensatie zorgen en dik van de Argentijnen winnen. Tegen IJsland kan Kroatië zich dan ook rustig inhouden en voorbereiden op de achtste finale tegen Denemarken, dat als tweede eindigde in Groep C.

2. Nigeria: 3 punten, doelsaldo 0
Om veel rekenwerk te voorkomen moet Nigeria winnen van Argentinië, en is de klus geklaard. Bij een gelijkspel komt het resultaat van IJsland tegen Kroatië om de hoek kijken. Het wordt in dat geval spannend als IJsland wint. Het doelsaldo en het aantal gescoorde doelpunten is op het moment in het voordeel van Nigeria, maar de verschillen zijn minimaal. Verliezen de Super Eagles, dan kan de ploeg van bondscoach Gernot Rohr zijn koffers pakken.

3. IJsland: 1 punt, doelsaldo -2
IJsland moet in ieder geval winnen, wil het zicht houden op de achtste finale. Dan wordt de situatie tweeledig: Nigeria mag in ieder geval niet winnen van Argentinië. Maar ook niet te dik verliezen, omdat de Argentijnen anders op doelsaldo gevaar vormen voor IJsland. Stel dat IJsland wint en Nigeria gelijk, dan speelt het doelsaldo en vervolgens het gescoorde doelpunten een rol . IJsland zal dus ook zo ruim mogelijk proberen te winnen. Zodra IJsland niet zegeviert, valt het doek.

4. Argentinië: 1 punt, doelsaldo -3
Vice-wereldkampioen Argentinië hangt aan een zijden draadje, maar heeft wonder boven wonder alles min of meer in eigen hand. Het moet in ieder geval winnen, bij een gelijkspel of nederlaag tegen Nigeria volgt een roemloze aftocht voor Jorge Sampaoli en de zijnen. Argentinië kijkt ook met een schuin oog naar de verrichtingen van IJsland. Er zijn in grote lijnen twee scenario's waar Argentinië rekening mee houdt, mits het natuurlijk zelf wint:

- Als IJsland NIET wint, bereikt Argentinië alsnog de knock-outfase
- Als IJsland wint, bepaalt het doelsaldo of ander het aantal gescoorde doelpunten

Het Argentijnse doelsaldo is één goal in het nadeel, het aantal gescoorde doelpunten is precies in evenwicht. La Albiceleste zal daarom het liefst ook ruim willen winnen van Nigeria, als is het maar het blazoen wat op te poetsen.

Win zes keer je inzet als ook Nigeria wint van Argentinië!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 oktober 2019

  2. zondag 20 oktober 2019