WK-dagboek 10: veelvraat Lukaku, late zege Duitsland

23 juni 2018, 23:02

De tiende dag van het WK was een spetterende. De dag begon met het uitstekende optreden van België, dat als een van de eerste favorieten echt indruk maakte in Rusland. Romelu Lukaku greep dankzij zijn twee doelpunten bovendien enkele records. Daarnaast werden er vandaag weer meerdere penalty's gegeven en was er als klap op de vuurpijl de late overwinning van Duitsland op Zweden. 

Lukaku scoort en pakt records

{image[327014][right-half][]}Romelu Lukaku voelt zich vooralsnog als een vis in het water tijdens het WK in Rusland. De sterke spits vuurde in de eerste wedstrijd al twee keer raak tegen Panama en haalde tegen Tunesië wederom twee keer succesvol de trekker over. Hij heeft daardoor Marc Wilmots geëvenaard als Belg met de meeste doelpunten op een WK. Beide spelers staan op vijf. Dat is niet het enige record die de spits, die al veertig keer heeft gescoord voor De Rode Duivels, heeft gegrepen. Hij is nu de enige Belg die keer heeft gescoord op één WK én hij heeft de meeste Belgische goals gemaakt op EK's en WK's. De teller van Lukaku staat op zeven, terwijl Jan Ceulemans op zes is blijven steken. Het volgende doel van de aanvaller? Een hattrick maken. Dat is nog nooit een Belg gelukt op het WK. 

Tunesië gaat af als een gieter

{image[327011][left-half][]}Tegen Engeland was Tunesië lange tijd op weg naar een stunt, maar werd er door een late kopbal van Harry Kane alsnog verloren. Het was vervelend, maar toch kon men in het land trots zijn op de ploeg. Dat was vandaag iets anders. Het team van Nabil Maaloul gaf kans na kans weg en verloor met 5-2. Dat had echter ook 10-2 kunnen zijn. "We zijn belachelijk gemaakt", zei de coach na de wedstrijd. "We zijn belachelijk gemaakt. Als je met 5-2 verliest, dan ben je belachelijk gemaakt. We mogen dan af en toe wel eens hebben meegespeeld maar het resultaat staat er en dat is niet fraai. Na de rust kregen we wat kansjes maar dat had ook tot gevolg dat ons blok uit elkaar viel en de Belgen hadden echt nog veel meer kunnen scoren", zei hij eerlijk. Wat uiteraard niet meehielp, was dat er twee spelers in de eerste helft geblesseerd het veld moesten verlaten.

Het blijft penalty's regenen

{image[327017][right-half][]}Wij hebben in deze rubriek al eerder gesproken over de vele penalty's die dit toernooi gegeven worden, maar zaterdag is daar wederom aanleiding voor gekomen. Vandaag ging de bal op de stip bij Zuid-Korea tegen Mexico en België tegen Tunesië, waardoor de teller nu staat op veertien penalty's. Dat betekent dat in bijna de helft van de duels een penalty is gegeven. De bal is nu bovendien al vaker op de stip gegaan dan in het gehele WK 2014. Het record qua penalty's op een WK staat op achttien, tijdens de WK's van 1990, 1998 en 2002. Het moet vreemd lopen wil dat record niet aan diggelen worden geschoten in Rusland.

Duitsland overleeft fascinerend gevecht

{image[327025][left-half][]}Het WK is nog maar anderhalve week bezig, maar wat hebben we al prachtige wedstrijden gezien. Duitsland tegen Zweden was er zaterdag weer eentje die in aanmerking komt voor het mooiste duel van het toernooi. Duitsland overleefde met tien man en kreeg Zweden toch nog op de knieën, dankzij een geweldige vrije trap van Toni Kroos in blessuretijd. Een enorme ontlading voor de regerend wereldkampioen, die vanavond onder hoogspanning leek te staan. Dat was goed te zien aan het gedrag van Joachim Löw langs de lijn, die zijn basiselftal op vier plaatsen had gewijzigd. Duitsland had bij een gelijkspel een enorm groot probleem gehad, maar maakt nu alsnog kans op de volgende ronde. Voor de kwaliteit van het toernooi is dat niet ongunstig.

Krijgen we Duitsland tegen Brazilië?

Het is uiteraard nog koffiedik kijken, maar als de standen in Groep E en F zo blijven, dan krijgen we in de achtste finale al de confrontatie tussen Duitsland en Brazilië. Duitsland staat momenteel tweede in Groep F, terwijl Brazilië koploper is in E. Komt er een confrontatie tussen beide landen, dan zou dat zeker door de geschiedenis van vier jaar geleden pikant zijn. Duitsland won toen met 7-1, waardoor De Goddelijke Kanaries op revanche uit zullen zijn. 

Uitslagen, opstellingen en beoordelingen

België - Tunesië 5-2

België: Thibaut Courtois 6.5; Toby Alderweireld 6.5, Dedryck Boyata 7, Jan Vertonghen 6.5; Thomas Meunier 7, Kevin De Bruyne 6, Axel Witsel 6, Yannick Carrasco 5.5; Dries Mertens 7 (86. Youri Tielemans -), Romelu Lukaku 8 (59. Marouane Fellaini 6), Eden Hazard 7 (68. Michy Bastshuayi 5.5)

Tunesië: Farouk Ben Mustapha 4,5; Ali Maaloul 5, Yassine Meriah 5, Syam Ben Youssef 6,5 (40. Yohan Benalouane 4,5), Dylan Bronn 7 (23. Hamdi Nagguez 5); Ferjani Sassi 6 (59. Naïm Sliti 5,5), Ellyes Skhiri 5,5, Saîf-Eddine Khaoui 5,5; Anice Badri 6, Wahbi Khazri 6, Fakhreddine Ben Youssef 4,5

Man of the match:  Romelu Lukaku

Zuid-Korea - Mexico 1-2

Mexico: Guillermo Ochoa 6.5; Edson Álvarez 6, Carlos Salcedo 6.5, Hector Moreno 6.5, Jesús Gallardo 6; Miguel Layún 5, Hector Herrera 7, Carlos Vela 6.5 (78. Giovani dos Santos -), Andrés Guardado 5.5 (68. Rafael Marquez 5.5), Hirving Lozano 7 (71. Jesús Corona -); Javier Hernández 5.5

Zuid-Korea: Cho Hyun-Woo 7; Lee Yong 6, Jang Hyun-Soo 5, Kim Young-Hwon 5, Kim Min-Woo 6 (84. Hong Chul -); Moon Seon-Min 6 (78. Jung Woo-Young -), Ju Se-Jong 5.5 (64. Lee Seung-Woo 5), Ki Sung-Yeung 6.5,Lee Jae-Sung 5.5; Hwang Hee-Chan 5, Son Heung-Min 7.5

Man of the match: Son Heung-Min

Duitsland - Zweden 2-1

Duitsland: Manuel Neuer 6, Joshua Kimmich 6, Jerome Boateng 4, Antonio Rüdiger 5.5, Jonas Hector 6 (87. Julian Brandt -), Sebastian Rudy 7 (31. Ilkay Gündogan 5), Toni Kroos 6.5, Marco Reus 7, Thomas Müller 6, Julian Draxler 5 (46. Mario Gómez ), Timo Werner 7.

Zweden: Robin Olsen 7; Mikael Lustig 6.5, Victor Lindelöf 6.5, Andreas Granqvist 7.5, Ludwig Augustinsson 6.5; Viktor Claesson 6 (74. Jimmy Durmaz -), Sebastian Larsson 7, Albin Ekdal 7, Emil Forsberg 6.5; Marcus Berg 6 (90. Isaac Thelin -), Ola Toivonen 7 (78. John Guidetti -).

Man of the match: Andreas Granqvist

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen