België kan zich richten op achtste finale na zege op Tunesië

23 juni 2018, 16:02   Bijgewerkt: 23 juni 2018, 17:16

België staat na een 5-2 zege op Tunesië voor 99 procent in de achtste finale van het WK. Onze zuiderburen zaten zatermiddag al vroeg op rozen; na een kwartier stond het door doelpunten van Eden Hazard (penalty) en Romelu Lukaku al 2-0. Tunesië deed snel wat terug, waarna Lukaku het duel op slag van rust met de 3-1 besliste. Na rust maakte Hazard zijn tweede, scoorde invaller Michy Batshuayi en bepaalde Tunesië-aanvoerder Wahbi Khazri vlak voor tijd de eindstand: 5-2.

Wat zullen de Belgen na de bekendmaking van het speelschema vreugdevol gestemd zijn geweest. Winnen van Panama en Tunesië, kwalitatief gezien toch een stuk minder dan onze zuiderburen, en de knock-outfase zou zo goed als binnen moeten zijn. Uitgewerkte scenario's zijn er om in werkelijkheid te treden en met de 4-1 zege van België op Tunesië mag toch wel gezegd gaat worden dat dát gaat gebeuren. Enkel een wonderlijke opmars van Panama (én een ruime nederlaag van België tegen Engeland) kan nog roet in het eten gooien, maar de kans dat doelman Thibaut Courtois dit toernooi topscorer wordt is nog groter.

Dat gaat uiteraard niet gebeuren, en dus kunnen de Belgen uitzien naar de knock-outfase. Bepalend moment in het duel met de Afrikanen was de goal van Lukaku, vlak voor rust. Na een prachtige steekpass van Thomas Meunier bepaalde de spits na een voor de Belgen lastigere fase de ruststand op 3-1, waardoor de Belgen een stuk comfortabeler aan het tweede bedrijf begonnen. Voor die tijd vielen er dus al drie doelpunten, twee aan Belgische zijde, één voor de Tunesiërs.

Probleemloze tweede helft

In het restant van de eerste helft was België iets beter, maar bleef het desondanks onverminderd spannend. Vlak voor rust kwam Lukaku een teenlengte tekort om een bal van Kevin De Bruyne binnen te werken, maar enkele minuten later was het dus wel raak. De Tunesische hoop werd vlak na rust compleet teniet gedaan. Hazard rondde een prachtige dieptepass van Toby Alderweireld doeltreffend af. Hij omspeelde de keeper en schoot, met twee naderende verdedigers, raak in het lege doel: 4-1.

Diezelfde Batshuayi miste enkele minuten later opnieuw een grote kans. Hij schoot de bal van dichtbij onfortuinlijk kiezelhard tegen de onderkant van de lat. Vlak voor de extra tijd voorkwam hij een serieuze nominatie voor de titel Meest ongelukkige invaller op het WK, want op aangeven van een andere invaller, Youri Tielemans, scoorde hij vlak voor tijd: 5-1. Het doelpunt van Tunesië-aanvoerder Wahbi Khazri, in de absolute slotseconde, was louter voor de statistieken. België kan zich opmaken voor de knock-outfase, waarmee het toernooi voor de Belgen écht lijkt te gaan beginnen.

Opstellingen en beoordelingen*

België: Thibaut Courtois 6.5; Toby Alderweireld 6.5, Dedryck Boyata 7, Jan Vertonghen 6.5; Thomas Meunier 7, Kevin De Bruyne 6, Axel Witsel 6, Yannick Carrasco 5.5; Dries Mertens 7 (86. Youri Tielemans -), Romelu Lukaku 8 (59. Marouane Fellaini 6), Eden Hazard 7 (68. Michy Bastshuayi 5.5)

Tunesië: Farouk Ben Mustapha 4,5; Ali Maaloul 5, Yassine Meriah 5, Syam Ben Youssef 6,5 (40. Yohan Benalouane 4,5), Dylan Bronn 7 (23. Hamdi Nagguez 5); Ferjani Sassi 6 (59. Naïm Sliti 5,5), Ellyes Skhiri 5,5, Saîf-Eddine Khaoui 5,5; Anice Badri 6, Wahbi Khazri 6, Fakhreddine Ben Youssef 4,5

Man of the match:  Romelu Lukaku

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen