Spanje wint dankzij fortuinlijk doelpunt van Costa van taai Iran

20 juni 2018, 21:55   Bijgewerkt: 20 juni 2018, 23:10

Spanje heeft met het kleinst mogelijke verschil van Iran gewonnen. In de eerste helft liepen Spanjaarden zich telkens stuk op de dubbeldekker die Iran voor het eigen doel parkeerde. Na rust zorgde Diego Costa fortuinlijk voor de openingstreffer, waarna Iran wat meer uit zijn schulp kroop. Het leidde tot een terecht afgekeurde goal en wat kansjes, maar gescoord werd er niet meer. Spanje en Portugal, de twee Europese landen in groep B, gaan daardoor na twee speelrondes met ieder vier punten aan de leiding.

Je hebt tegenhouden, een dubbeldekker parkeren en je hebt het spel van… Iran. De ploeg uit het Midden-Oosten deden er in de eerste helft alles aan om Spanje het voetballen onmogelijk te maken en slaagde daar met verve in. Dat was natuurlijk geen verbazing, aangezien Iran aangaande de resultaten in de eerste wedstrijden en ook in de kwalificiatie (waarin het meer dan de helft van de duels de nul hield - een punt koesterde. Zo nu en dan kwam Spanje er eens doorheen. Creëerde Iran dan helemaal geen kans? Nee.

Aan de andere kant kwam David Silva tweemaal enigszins in de buurt van het doel. Na een van de vele aanvallen probeerde de aanvaller van Manchester City het na een klein half uur met een halve omhaal, maar die inzet ging net over. Op slag van rust was Silva er dichter bij. Een afstandsschot werd aangeraakt door Iran-verdediger Morteza Pouraliganji en verdween zodoende nét naast. Die actie mocht met recht in de categorie 'pech' worden geschaard, voor de rest hield het met momenten tijdrekkende Iran de rijen letterlijk en figuurlijk prima gesloten.

Dat zette Iran geheel begrijpelijk aan tot meer aanvallend voetbal. Na ruim een uur spelen leek de formatie van de Portugese coach Carlos Queiroz op voorsprong te komen, maar de VAR constateerde terecht dat er Saeid Ezatolahi buitenspel stond voordat hij het doelpunt maakte. Spanje liet het daarna na om, ondanks het overwicht, grote kansen te creëren. Iran was een kleine tien minuten voor tijd wederom dicht bij een doelpunt. Op aangeven van Vahid Amiri, die Gerard Piqué poortte, kopte Mehdri Taremi nét over. Ook Alireza Jahanbakhsh, die een kwartier voor tijd inviel, kon niets meer aan de achterstand doen.

Opstellingen en beoordelingen*  

Iran: Alireza Beiranvand 6,5; Ehsan Haji Safi 6,5 (69. Milad Mohammadi 6), Moteza Pouraliganji 6, Majid Hosseini 6, Ramin Rezaeian 6,5; Saeid Ezzatollahi 5,5, Omid Ebrahimi 6; Vahid Amiri 6 (85. Saman Ghoddos -), Mehdi Taremi 6,5, Karim Ansarifard 6 (75. Alireza Jahanbakhsh -); Sardar Azmoun 6

Spanje: David De Gea 6; Jordi Alba 6,5, Sergio Ramos 6,5, Gerard Piqué 6, Daniel Carvajal 5; Andrés Iniesta 6,5 (70. Koke -), Sergio Busquets 6; Lucas Vázquez 5,5 (79. Marco Asensio -), Isco 5,5, David Silva 7; Diego Costa 6 (89. Rodrigo -)

Man of the match: David Silva

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Maakt Argentinië tegen Kroatië de sterrenstatus wel waar?

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen