IJzersterke Dzyuba doet Salah en Egypte pijn

IJzersterke Dzyuba doet Salah en Egypte pijn

19 juni 2018 – Egypte staat op de rand van de afgrond. 'Op bezoek' bij Rusland ging het in de tweede helft met 3-1 onderuit, ondanks een benutte penalty van Mo Salah. De grote man was letterlijk en figuurlijk de boomlange spits Artem Dzyuba, die voor tweede goals tekende.Pech. Dat is toch wel het beste woord om dit WK van Egypte te omschrijven. Waar Mo Salah in het openingsduel met Uruguay nog niet fit genoeg was en de ploeg vlak voor tijd alsnog onderuit ging, kwam ook tegen Rusland het ongeluk om de hoek kijken. En dat terwijl de prinsen juist een flinke dosis geluk nodig hadden.

Toch werd het een drama voor Salah en zijn teamgenoten. De kleine topscorer van Liverpool kon een enkele keer van zich afbijten, maar echt grote kansen kreeg hij niet. Ook Rusland was voor rust niet heel dreigend op een enkele gevaarlijke voorzet na, al werd er door beide ploegen wel veel strijd geleverd.

Uit zo'n voorzet – dé tactiek van de Russen tegen Egypte – viel vroeg in de tweede helft dan toch de openingstreffer. Dzyuba, die zich na een goede invalbeurt tegen Saoudi Arabië in de basis wist te knokken, maakte zich voor de zoveelste keer sterk. Dat was genoeg om aanvoerder Ahmed Fathy uit balans te brengen, waarna de bal via zijn scheenbeen en met veel effect in de verre hoek draaide.

Het eigen doelpunt betekende groen licht voor het thuisland. Terwijl Salah een aardige kans liet liggen op de gelijkmaker, werd het al snel 3-0 via een intikker van Denis Cheryshev en een geweldige individuele actie van Dzyuba, die zichzelf beloonde voor het vele werk dat hij verzette. 

In de slotfase deed Salah nog iets terug vanaf de stip toen de videoscheidsrechter werd ingezet en een penalty vaststelde. Maar verder kwam Egypte niet, dat na twee groepsduels al zo goed als uitgeschakeld is. Rusland leidt in groep A met de volle buit uit twee wedstrijden.

Opstellingen en beoordelingen*

Rusland: Igor Akinfeev 7; Mário Fernandes 8, Ilja Kutepov 7, Sergei Ignashevich 6, Yuri Zhirkov 7 (86. Fedor Kudryashov -); Yury Gazinskiy 6, Roman Zobnin 7; Aleksander Samedov 7, Aleksandr Golovin 6, Denis Cheryshev 7 (74. Daler Kuyayev 6); Artem Dzyuba 9 (79. Fjodor Smolov -)

Egypte: Ahmed El Shenawy 6; Ahmed Fathy 5, Ali Gabr 5, Ahmed Hegazy 6, Mohamed Abdel-Shafy 6; Mohamed Elneny 5 (63. Amr Warda 6), Tarek Hamed 5; Mo Salah 7, Abdallah Said 6, Trézéguet 6 (68. Ramadan Sobhi 6); Marwan Mohsen 7 (82. Mahmoud Kahraba -)

Man of the match: Artem Dzyuba

*: spelers moeten minimaal 20 minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 14 oktober 2019

  2. zondag 13 oktober 2019