Matig België ontdoet zich na rust van moedig Panama

18 juni 2018, 18:52

België is de WK-campagne qua resultaat prima begonnen. In een duel met twee gezichten werd Panama verslagen: 3-0. Qua spel viel de ploeg van trainer Roberto Martínez voor rust ontzettend tegen. Na de theepauze zag het er, ingegeven door de snelle openingstreffer van Dries Mertens, iets beter uit. Van een topvorm is echter nog lang geen sprake, maar daar komen De Rode Duivels tegen Panama nog moeiteloos mee weg.

De samenvatting van de eerste helft zal door onze zuiderburen met weinig plezier worden teruggekeken. De vedettes van alle clubs uit de diverse topcompetities bakten er verdacht weinig van tegen de linksback van de Slowaakse tweedeklasser FC DAC 1904 en de spits van het Guatemaleekse Municipal, om maar iets te noemen. Vergelijk het Belgische spel de eerste helft met een auto die in de tweede versnelling over een hobbelige zandweg rijdt, terwijl een ritje in de vijfde versnelling, liefst met cruise control, over de snelweg werd verwacht.

Een overwicht hadden de Belgen uiteraard wel, en dat bracht ook wel enkele kansen met zich mee. In de openingsfase waren Mertens (schot) en Eden Hazard (bal in zijnet na een te korte terugspeelpass van Panama-aanvoerder Román Torres) dicht bij een doelpunt. Na ruim twintig minuten onderschepte diezelfde Torres een lage voorzet, waardoor Romelu Lukaku nét niet in kon schieten. Na een individuele actie, een van de weinige aan Belgische zijde voor rust, was Hazard een kleine tien minuten óók dicht bij de openingstreffer, maar ook dat leverde geen succes op. Zo werden de kleedkamers met een 0-0 stand opgezocht, hetgeen tot vreugde op de tribune bij de Panamese fans leidde.

Direct na rust was het wederom feest, maar dit keer aan de andere kant. Mertens nam op schitterende wijze de openingstreffer voor zijn rekening. De aanvaller van Napoli kreeg de bal aan de zijkant van de zestien vanuit de lucht voor zijn voeten en schoot ineens op het doel. De kansloze Panama-keeper Jaime Penedo zag de bal schuin over zich in de lange hoek vallen. Kort daarna lieten de Panamezen zich aanvallend gelden.

Daarmee was het verzet van de ploeg met de oudste WK-selectie (gemiddeld 29 jaar en 236 dagen) wel gebroken. De krachten leken weggevloeid bij Panama en het was opnieuw Lukaku die daarvan kon profiteren. De fysieke spits rondde een kwartier voor tijd een steekpass van Hazard met een lobje over Penedo doeltreffend af. Dat bleek meteen ook de laatste kans, want gescoord werd er in het laatste kwartier niet meer. De Belgen zullen tevreden zijn met de drie punten. De supporters uit Panama zullen ook na de nederlaag reden zien om toch een klein feestje te vieren; de ploeg is immers nog zeker twee wedstrijden aanwezig op het WK.

Opstellingen en beoordelingen

België: Thibaut Courtois 6.5; Toby Alderweireld 5.5, Dedryck Boyata 6.5, Jan Vertonghen 5.5; Thomas Meunier 5, Kevin De Bruyne 6, Axel Witsel 5 (90. Nacer Chadli -), Yannick Carrasco 4.5 (74. Mousa Dembele -); Dries Mertens 6 (84. Thorgan Hazard -), Romelu Lukaku 6.5, Eden Hazard 5

Panama: Jaime Penedo 7; Eric Davis 6, Fidel Escobar 6,5, Roman Torres 7, Michael Murillo 6,5; Jose Luis Rodríguez 6,5 (62. Ismael Díaz 6), Anibal Godoy 5,5, Edgar Bárcenas 6 (62. Gabriel Torres 5,5), Armando Cooper 5, Gabriel Gomez 5,5; Blas Perez 5 (72. Luis Tejada -)

Man of the match: Romelu Lukaku

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling[photo,114735,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen