Achterberg: "Het Engelse voetbal ondergaat imagoverandering"

18 juni 2018, 18:30

Engeland begint maandag als één van de outsiders voor de wereldtitel aan het WK. De verwachtingen in het Britse land zijn torenhoog, zoals iedere eindronde het geval is. De recente toernooien eindigden in een deceptie voor de Engelsen. Zal dat in Rusland anders zijn? FCUpdate.nl sprak met Liverpool-keeperstrainer John Achterberg over de titelkansen van The Three Lions, Jordan Henderson en Trent Alexander-Arnold en de toekomst van het Engelse voetbal.

Engeland is de bakermat van het voetbal, maar het is de Engelsen al meer dan twintig jaar niet gelukt om de halve finale van een eindronde te bereiken. "Maar de verwachtingen zijn ook nu weer hooggespannen", begint de 46-jarige Achterberg zijn verhaal. "Engeland heeft een sterke selectie, dus wie weet... Maar in het verleden was dat niet anders. Het heeft de Engelsen ook vaak tegengezeten. Ze zijn een paar keer na strafschoppen uitgeschakeld (1998, 2004, 2006 en 2012, red.), dus ik hoop dat het in Rusland wel meezit."

De voormalig doelman kent het reilen en zeilen van het Engelse voetbal. In 1998 verhuisde de geboren Utrechter naar Engeland om bij Tranmere Rovers tot clubicoon uit te groeien. Toen Achterberg in 2009 stopte bij de club uit Birkenhead, ging hij als keeperstrainer aan de slag bij Liverpool. Daar werd hij binnen twee jaar doorgeschoven naar het eerste elftal. Met Liverpool bereikte hij het afgelopen seizoen de Champions League-finale. "Na de finale is alles opzij gezet en zijn de schema's voor de WK-spelers gemaakt – ook met het oog op de voorbereiding op het nieuwe seizoen."

Henderson en Alexander-Arnold

In tegenstelling tot Henderson zal Alexander-Arnold naar verwachting als reserevespeler aan het WK beginnen. De Liverpool-back is de enige tiener in de WK-selectie van de Engelsen. "Een groot talent. Voetballend is hij erg sterk, verdedigend kan het nog beter. Het zou me niet verbazen als hij de verrassing van het Engelse team wordt."

Energie

De WK-selectie van Engeland bestaat louter uit Premier League-spelers. Achterberg is benieuwd hoe de ploeg van bondscoach Southgate voor de dag komt tegen Tunesië, Panama en België. "Het is een fysiek zwaar en intens seizoen geweest, dat non-stop doorging. Het is afwachten of de spelers dat kunnen doorzetten. Er zijn ook landen met spelers die wat meer rust hebben gekregen dan de Engelse Premier League-spelers."

Nieuw elan

Vier jaar geleden werd Engeland op het WK in Brazilië al in de groepsfase uitgeschakeld. Twee jaar later ging het op het EK in Frankrijk in de achtste finale mis tegen IJsland. Aan Southgate de taak om het WK in Rusland wél te laten slagen. Wie weet gaat dat lukken, want de bondscoach lijkt de Engelse ploeg nieuw elan te hebben gegeven. The Three Lions stralen vertrouwen uit en aanvoerder Harry Kane stelde zelfs dat Engeland alleen genoegen neemt met de WK-winst. "Mijn ploeggenoten denken er hetzelfde over", zei hij.

Achterberg merkt ook dat Engeland niet in het verleden is blijven hangen. "Het Engelse voetbal ondergaat een imagoverandering; het past zich aan naar een Europese stijl", legt de keeperstrainer uit. Geen kick-en-rushvoetbal meer, maar opbouw van achteruit. Daar plukken de jeugdteams de vruchten al van. Het Onder 20-team won een jaar geleden het WK, Onder 17 en Onder 19 schopten het tot de finale van het EK. "Een nieuwe weg is ingeslagen", besluit de oud-doelman.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen