Wonderschone vrije trap van Kolarov bezorgt Servië de zege

17 juni 2018, 16:00   Bijgewerkt: 17 juni 2018, 16:06

Servië is het WK begonnen met een krappe, maar verdiende 1-0 overwinning op Costa Rica. De Oost-Europeanen liepen zich lange tijd stuk op het stug verdedigende Costa Rica, maar wisten in de tweede helft alsnog door te drukken. Aleksandar Kolarov verschalkte Real Madrid-doelman Keylor Navas met een weergaloze vrije trap. Costa Rica moest de verdedigende stellingen verlaten, maar wist het betere en slimmere Servië geen moment in de problemen te brengen.

In de Cosmos Arena van Samara stonden vier spelers met een Eredivisie-verleden aan de aftrap: Bryan Ruiz (FC Twente en PSV) als aanvoerder van Costa Rica en Vladimir Stojkovic, Nemanja Matic (beiden Vitesse) en Dusan Tadic (FC Groningen en FC Twente) namens de Serviërs. Bovendien mocht Filip Kostic (ex-FC Groningen) na de rust zijn opwachting maken.

Na de pauze was het spelbeeld aanvankelijk ongewijzigd: Servië zocht de aanval en Costa Rica wachtte af. Na een uur spelen kwam Servië echter op voorsprong: kort nadat Navas een kans van Mitrovic met de punt van zijn schoen had verijdeld, was hij kansloos op een fenomenale vrije trap van aanvoerder Kolarov.

Costa Rica moest het geliefde reactievoetbal nu vaarwel zeggen en de aanval zoeken. Het miste echter de benodigde aanvallende stootkracht, waardoor Servië de krappe voorsprong zonder noemenswaardige problemen over de streep kon trekken. Invaller Aleksandar Prijovic deelde nog een klap uit, maar ontsnapte, ondanks tussenkomst van de videoscheidsrechter, aan rood.

Opstellingen en beoordelingen*

Costa Rica: Keylor Navas 6.5; Cristian Gamboa 5.5, Johnny Acosta 6, Giancarlo González 5.5, Óscar Duarte 6, Francisco Calvo 5.5; Bryan Ruiz 5, Celso Borges 6, David Guzmán 5.5 (73. Daniel Colindres -), Johan Venegas 6.5 (60. Cristian Bolaños 6.5); Marco Ureña 5 (67. Joel Campbell 5.5)

Servië: Vladimir Stojkovic 6; Branislav Ivanovic 7, Nikola Milenkovic 7, Dusko Tosic 5.5, Aleksandar Kolarov 7; Dusan Tadic 6.5 (82. Antonio Rukavina -), Nemanja Matic 5, Sergej Milinkovic-Savic 4.5, Luka Milivojevic 5.5, Adem Ljajic 5 (70. Filip Kostic 6); Aleksandar Mitrovic 5 (90. Aleksandar Prijovic -)

Man of the match: Aleksandar Kolarov

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling