Duitsland wil titel met combinatie van routine en verjonging

17 juni 2018, 21:01

Nils Röseler speelde acht interlands in Duitse jeugdelftallen. De 26-jarige verdediger van VVV-Venlo stond daarin met onder anderen Shkodran Mustafi, Mario Götze en doelman Marc-André Ter Stegen binnen de lijnen. Ondanks dat het nooit tot een interland voor de A-selectie kwam, volgt Röseler de verrichtingen van zijn landgenoten op de voet en zit hij vanmiddag voor de televisie als Duitsland het opneemt tegen Mexico.

Röseler kijkt uit naar het WK en verwacht veel van de titelverdediger. "Om te beginnen zijn ze mentaal erg sterk. Duitse elftallen zijn meestal echte toernooi-teams, ze kunnen groeien in een toernooi", zegt hij tegen FCUpdate.nl. "Daarnaast hebben ze een goede jonge selectie en ze hebben het goed gedaan in de kwalificatie (tegen Noord-Ierland, Tsjechië, Noorwegen, Azerbeidzjan en San Marino, red.). Je ziet dat ze de afgelopen jaren steeds sterker zijn geworden, vooral in het voetballende gedeelte. Vier jaar geleden is het ze gelukt om wereldkampioen te worden. Ze zullen er alles aan doen om dat weer uit te laten komen, maar het wordt wel heel moeilijk."

Stilzwijgende revolutie

Dat doorselecteren gebeurt niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. Zonder dat het wellicht altijd even zichtbaar is, is er bij onze Oosterburen een voetbalrevolutie aan de gang. Het is geen geheim dat er in Duitsland een nieuwe generatie trainers in opkomst is. Jonge, ambitieuze oefenmeesters die voor veranderingen in het Duitse voetbal zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Julian Nagelsmann. Meer dan ooit ligt de nadruk op tactiek en techniek. "Daarbij hebben ze ook naar het Nederlandse model gekeken", zo verklaart Röseler.

"Het combinatievoetbal en tactisch slim zijn, is steeds belangrijker geworden. Dat hebben ze goed voor elkaar gekregen. Vroeger zei iedereen altijd dat Duitse voetbalelftallen een goede discipline en vechtersmentaliteit hadden, maar nu zijn ze ook aan de bal steeds beter en aanvallend goed. Je zag eerst dat er steeds meer jonge spelers doorbraken, maar nu zie je dat ook bij de trainers. De jonge trainers worden nu veelzijdiger opgeleid."

Joachim Löw

Joachim Löw

Of die combinatie Duitsland de wereldtitel gaat brengen? Röseler durft het niet te voorspellen. "De combinatie van de discipline gekoppeld aan techniek en tactiek heeft ze vier jaar geleden het wereldkampioenschap gebracht. Als ze alles op de mat leggen kunnen ze heel ver komen. De halve finale moeten ze kunnen halen, maar daarna is het niet te voorspellen. Ik denk dat ze samen met Brazilië en Frankrijk tot de favorieten behoren."

Door: Dennis Stiphout

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen