VAR-penalty én doellijntechnologie helpen tegenvallend Frankrijk

16 juni 2018, 13:53   Bijgewerkt: 16 juni 2018, 14:59

Frankrijk wordt gezien als één van de titelfavorieten, maar had het zaterdagmiddag bijzonder lastig met het stugge Australië van Bert van Marwijk. Een door de VAR toegekende penalty, voor het eerst in de WK-historie, zorgde voor een Franse voorsprong. Australië mocht lang hopen op een punt, omdat de geelhemden ook een penalty benutten. Paul Pogba kroonde zich dankzij de doellijntechnologie tot matchwinner, nadat een schotje van hem de onderkant van de lat had geraakt: 2-1.

De Nederlandse bondscoach van Australië, Bert van Marwijk, had zijn ploeg tot in de puntjes voorbereid. Frankrijk heeft een selectie om de vingers bij af te likken, vooral in aanvallend opzicht druipt de kwaliteit eraf. Door Australië met zonedekking te laten spelen en de spelers zeer compact op te stellen, hield de ploeg zich in de eerste helft simpel staande. Op papier was de aanval van Frankrijk, bestaande uit de snelle en beweeglijke Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé, haast een garantie op doelpunten, maar op het veld viel dit vies tegen.

Verder dan een paar schotjes uit moeilijke hoeken kwam Frankrijk niet, en dan heeft Australië altijd nog de betrouwbare Brighton-doelman Mathew Ryan om de lijn te verdedigen. De Socceroos kwamen voor de pauze nog het dichtstbij de openingstreffer, toen Corentin Tolisso bijna zijn eigen doelman verschalkte. Hugo Lloris reageerde echter zeer adequaat. De wedstrijd werd getypeerd door haar harde spel en de Fransozen raakten geïrriteerd dat het in balbezit maar niet wilde lukken. Australië maakte in balbezit het veld breed en schakelde na bij balverlies snel om naar een compacte formatie. Frankrijk kreeg maar geen druk erop en dus keek Van Marwijk tevreden toe.

De spits van Atlético Madrid ging zelf achter de bal staan en schoot in de 58ste minuut onberispelijk raak. Even leek dit het startschot van een sterke fase voor de Fransen, want direct na de aftrap van Australië werd het gaspedaal ingedrukt. De 2-0 kwam er niet, wel de gelijkmaker. Samuel Umiti maakte drie minuten na de openingstreffer op onbegrijpelijke wijze hands, en de VAR was niet nodig om te zien dat dit óók een penalty was. Mile Jedinak bleef net als Griezmann ijzig kalm en zette Australië en Van Marwijk in vuur en vlam.

De opstellingen en beoordelingen*

Frankrijk: Hugo Lloris 6.5; Benjamin Pavard 4.5, Raphaël Varane 6.5, Samuel Umtiti 5.5, Lucas Hernández 4.5; Corentin Tolisso 4.5 (78. Blaise Matuidi -), N'Golo Kanté 6.5, Paul Pogba 6.5; Kylian Mbappé 5, Antoine Griezmann 5 (70. Oliver Giroud 6), Ousmane Dembélé 4 (70. Nabil Fekir 5).

Australië: Mathew Ryan 6.5; Josh Risdon 6, Trent Sainsbury 7.5, Mark Milligan 6.5, Aziz Behich 6.5; Mathew Leckie 7, Mile Jedinak 7, Tom Rogic 6 (72. Jackson Irvine -) , Aaron Mooy 7.5, Robbie Kruse 6.5 (85. Daniel Arzani -); Andrew Nabbout 5 (64. Tomi Juric 5).

Man of the match: Trent Sainsbury

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen