Van der Vaart ziet sleutelrol voor Eriksen bij Denemarken

16 juni 2018, 09:45

Rafael van der Vaart schitterde ooit zelf op internationale eindtoernooien, maar slijt tegenwoordig de nadagen van zijn spelerscarrière in Denemarken. Hij mag zich met FC Midtjylland, ondanks zijn geringe inbreng, zelf officieel kampioen van het Scandinavische land noemen. Voor het aankomende WK verwacht de NOS-analist dat Denemarken vooral moet hopen op de bevliegingen van voormalig Ajacied Christian Eriksen, zo laat Van der Vaart in gesprek met FCUpdate.nl weten.

Gevraagd naar zijn verwachtingen van de Denen op het WK hapert Van der Vaart even. "Ik moet eerlijk zeggen, dat het een beetje moeilijk in te schatten is. Ik heb ze één keer gezien, toen was het echt verschrikkelijk slecht, echt verschrikkelijk. Maar een andere keer maakten ze juist wel een aardige indruk op mij." De twee gezichten van de ploeg van bondscoach Åge Hareide hangen volgens de spelverdeler vooral samen met het optreden van één man, zijn naam: Christian Eriksen.

{image[326574][right-half][]}'Groepsfase overleven is al heel wat'

"Het ligt er bij Denemarken dit WK vooral aan of ze Eriksen in stelling kunnen brengen. Als dat gebeurt, dan zie je meteen dat er gevoetbald wordt. Maar ze spelen af en toe ook voetbal, waarvan ik denk: die jongen (Eriksen, red.) heeft echt last van zijn nek na afloop de wedstrijd", refereert Van der Vaart aan het feit dat Eriksen door de vele lange ballen soms te weinig zijn stempel op het Deense spel kan drukken.

Als de Denen er in slagen om spelverdeler Eriksen wel aan de bal te krijgen, gloort er volgens Van der Vaart hoop om na de groepswedstrijden tegen Peru, Australië en Frankrijk de knockout-fase te halen. Maar als de 109-voudig Oranje-international de Deense selectie eens overziet, houdt het sprookje daar ook wel meteen mee op. "Ze hopen zelf vooral om een rondje verder te komen. Dat zou op zich al heel wat zijn. Dan hebben ze het in mijn optiek ook gewoon goed gedaan. Daarmee houdt het ook wel op."

Eredivisie-inbreng: Dolberg, Jørgensen en Schöne

Naast spelmaker Eriksen bevat de Deense selectie nog meer in Nederland bekende spelers. Sterker nog: met drie spelers die momenteel in de Eredivisie uitkomen, is Denemarken – samen met Marokko – zelfs het land met de meeste 'Nederlandse' inbreng. Nicolai Jørgensen is daarbij de beoogde spits, met het jeugdige talent Kasper Dolberg als ideale stand-in. Routinier Lasse Schöne is de derde 'Nederlandse' kracht. Hij begint na het EK van 2012 aan zijn tweede eindtoernooi met de nationale ploeg.

Waar Schöne vaak dicht tegen de eerste elf aan schurkt en derhalve mag hopen op speelminuten, al dan niet als invaller, ligt het volgens Van der Vaart moeilijker voor zijn Ajax-ploeggenoot Dolberg. "Dolberg heeft bij Ajax een moeilijk jaar gehad, dus daar verwachten ze in Denemarken ook niet al te veel van. Jørgensen is in dat opzicht natuurlijk wel gewoon goed, hij is voor de Denen een goede spits. Maar het is wel duidelijk dat Eriksen voor dit WK wel echt de main man is."

Door: Ronald Vording

[photo,114483,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen