Verbeek over Australië: "Het wordt een flinke uitdaging voor Bert"

Verbeek over Australië: "Het wordt een flinke uitdaging voor Bert"

16 juni 2018 – Bert van Marwijk is met Australië de enige Nederlandse bondscoach op het wereldkampioenschap. Dat wat mogelijk zijn laatste klus wordt, is misschien ook wel zijn moeilijkste. Niet alleen omdat zijn voorbereiding op het toernooi heel kort is, ook omdat de aanvulling in de spelersgroep van onderaf al enkele jaren ontbreekt bij de Socceroos. Toch ziet Pim Verbeek, voormalig bondscoach van Australië, voorzichtige kansen in Rusland."Het wordt een flinke uitdaging voor Bert", verwacht Verbeek. De 62-jarige Rotterdammer stond tussen 2007 en 2010 aan het roer in Australië, het land waarmee hij in 2010 op doelsaldo de poulefase van het WK niet overleefde. Ghana hield de score tegen Duitsland beperkter, waardoor zij op doelsaldo doorgingen. Destijds werkte hij ook samen met Graham Arnold, destijds nog bondscoach van Jong Australië. De voormalig speler van onder meer Roda JC wordt ná Van Marwijk de bondscoach. Een verstandige beslissing, zo vindt Verbeek.

"Ik snap dat hij het niet meteen gedaan heeft. Er is natuurlijk een groot afbreukrisicio voor Graham", weet zijn oud-coach. "Voor Bert maakt het niets uit. Hoeft zich niet meer te bewezen, Graham wel. Heel verstandig voor hem om na het WK te beginnen, want het wordt een heel zwaar karwei. Niet alleen omdat Bert eigenlijk geen tijd heeft om zijn groep te smeden. De voorbereidingstijd is enorm kort, waardoor je maar weinig momenten hebt met je ploeg. Bert heeft de meeste keuzes gemaakt op basis van wat hij heeft gezien bij spelers in hun eigen team. Dat is toch totaal anders spelen dan in het nationale team."

Is het als bondscoach in zo'n korte tijd dan wél handig of niet handig om iets te veranderen? "Normaliter kijk je in oefenduels hoe je wilt gaan spelen, wat bij je spelers past. Natuurlijk heb je daar eigen ideeën bij", legt Verbeek uit. "Na de afstraffing tegen Noorwegen (4-1) zag je al dat hij tegen Colombia (0-0) een aanpassing had gedaan. Veel meer stabiliteit met drie man achterin. Dat zal hij tijdens het WK aanhouden, vermoed ik."

Kwaliteit
Niet alleen de korte voorbereidingstijd is lastig, ook de kwaliteit van de Australische selectie is er de laatste jaren niet bepaald beter op geworden. Dat de 38-jarige (!) Tim Cahill nog van de partij is en tegen Syrië op het moment suprême beslissend was, zegt genoeg. Verbeek: "Sinds 2008, '09 en '10 is er weinig doorstroming geweest in Australië." Spelers als Mark Schwarzer, Mark Viduka, Harry Kewell, Brett Emerton of Mark Brasciano zijn er amper meer.

"Het aantal Australische spelers in Europa is zéér beperkt", weet Verbeek. "Dat heeft er mee te maken dat de eigen competitie in Australië sterker is geworden. Voor de niet absolute toppers is het minder aantrekkelijk om naar Europa te gaan. Daarnaast is het nationale trainingscentrum van de bond opgeheven. Zonde, want daar kwamen bijna alle grote talenten vandaan. Dat heeft ze wel parten gespeeld."

Laatste klus voor Van Marwijk
De bovengenoemde bemoeilijkende omstandigheden; het feit dat WK-deelname met bijzonder veel moeite tot stand kwam; en een zware poule met Frankrijk, Denemarken en Peru ten spijt: een kans op een goede Australische prestatie ziet Verbeek nog altijd. "Wat er ook gebeurt. De winnaarsmentaliteit van Australiërs is enorm. Dat zag je bij het WK 2014 tegen Nederland (2-3) wel: ze geven nooit op."

Als voorbeeld haalt hij zijn eigen periode uit 2010 erbij. "Ondanks dat Tim Cahill rood kreeg tegen Duitsland en Harry Kewell tegen Ghana na goed twintig minuten werd weggestuurd, deden we tot de laatste minuut mee om de tweede plaats, die we op doelsaldo niet haalden. Australiërs geven nooit op, al wordt het met Frankrijk, Denemarken en Peru loodzwaar. Maar Bert heeft bewezen in korte tijd wat neer te kunnen zetten. Het is, vermoed ik, zijn laatste klus. Dus hopelijk krijgt hij het in elk geval naar zijn zin in Rusland."

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 6 augustus 2020

  2. woensdag 5 augustus 2020