El Khayati zit in Marokkaans shirtje voor de buis

15 juni 2018, 10:32   Bijgewerkt: 15 juni 2018, 12:09

Trainingspak van Marokko aan, shirtje aan. Zo zit Nasser El Khayati vanmiddag voor de buis, als de Atlasleeuwen aftrappen tegen Iran. De spelmaker van ADO Den Haag was er maar wat graag bij geweest in Rusland tegen Spanje, Portugal en Iran, maar de concurrentie was té groot. "Maar als ze scoren, ben ik de eerste die een gat in de lucht springt", verzekert hij. 

Is er wel eens contact tussen jou en de Marokkaanse ploeg geweest?

"Ja, in de vorige periode met de bondsvoorzitter. Dat was een voorzichtig contact. Er volgde daarna niets meer. Mark Wotte (bondscoach van Jong Marokko, red.) is hier aan het begin van afgelopen seizoen geweest. Hij zei dat ik goed bezig was. Van de KNVB heb ik verder niets vernomen."

Ervaar je het als een teleurstelling dat je niet mee gaat?

"Aan de ene kant wel, maar de plekjes in de selectie zijn duur. Het is niet meer zoals voorheen, want het gaat steeds beter met het Marokkaanse voetbal. Dat betekent betere spelers, en betere resultaten. Voor de bondscoach (Hervé Renard, red) zijn er weinig redenen geweest om te wisselen. Maar ik denk dat ik makkelijk mee kan op het niveau."

{image[326607][right-half][]}Hoe schat je de kansen van Marokko op het WK in?

"De kansen zijn groot. Puur omdat het speelschema gunstig is. We beginnen tegen Iran. Die moeten we niet onderschatten, onder meer de topscorer van de Eredivisie (Alireza Jahanbakhsh, red.) speelt daar. Maar vergeleken met Spanje en Portugal is Iran de minste van de drie. Afhankelijk van wat Portugal en Spanje tegen elkaar doen, kun je na de eerste wedstrijd al eerste in de poule staan en heb je misschien nog maar een puntje nodig. Het blijft uiteraard een sterke poule, maar door het speelschema heeft Marokko een grote kans."

Wat is de kracht van dit Marokko?

Marokko is één team. Voorheen was dat niet zo, maar nu wel. De saamhorigheid is groot. Het Marokkaanse elftal volg ik al mijn hele leven. Ik zie jongens echt voor elkaar door het vuur gaan. Hoe anders was dat een paar jaar geleden.

Bondscoach Renard speelt daar een grote rol in. Wat krijg jij daarvan mee van jongens die bij de Marokkaanse ploeg zitten?

Als ik ze spreek, hoor ik vaak dat Renard een hele strikte man is. Hij eist discipline. Wij Marokkanen zijn heel temperamentvol. Qua discipline moet je die kort houden, wil je het maximale eruit halen. Hij doet dat heel goed.

{image[326488][left-half][]}Vanuit de Eredivisie zitten Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat in de WK-selectie van Maroko. El Ahmadi en Ziyech zijn basisspelers. Wat is hun rol in de ploeg?

El Ahmadi speelt een belangrijke rol vóór de verdediging. Hij moet alles neerzetten en breken wat voorbij komt. Ziyech is hopelijk de speler die wedstrijden kan beslissen met een splijtende pass of een mooie goal. Beide kan hij goed.

Ziyech en Amrabat kozen voor Marokko, in plaats van Nederland. Hoe kan het dat steeds meer spelers neigen naar Marokko?

Er is veel veranderd. Kijk naar een paar jaar geleden. Elke speler in Nederland, België en Frankrijk wilde voor dat land uitkomen. Maar nu, als Nederland er jammer genoeg ook nog niet bij is op het WK, is men sneller geneigd voor een andere ander land te kiezen. Een WK is één keer in de vier jaar. Je maakt het misschien maar een keer mee in je carrière. Je wilt niet de verkeerde keuze maken.

{image[326724][right-half][]}Op welke spelers binnen de Marokkaanse ploeg moeten we nog meer letten?

Op het middenveld zijn Mbark Boussoufa en Younes Belhanda spelers om in de gaten houden. Maar ook Amine Harit van Schalke 04. Marokko heeft veel talentvolle, technische jongens die ook tegen een land als Spanje genoeg kunnen hebben aan één moment. Het maakt niet uit tegen wie het is. Als alles goed valt, kan Marokko gewoon gaan verrassen.

Als je een prognose moet doen, hoe ver gaat Marokko komen?

Ik verwacht sowieso dat we de achtste finale halen. Daar heb ik alle vertrouwen in. De poule overleven zou al een hele prestatie zijn.

Door: Steven Koelma

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen