Van Hooijdonk geeft EK-winnaar Portugal weinig kans op WK-titel

15 juni 2018, 12:00   Bijgewerkt: 14 juni 2018, 17:25

Europees kampioen Portugal speelt vanavond (vrijdag) zijn eerste wedstrijd op het WK. Met de Europese titel op zak en sterspeler Cristiano Ronaldo in de geledingen, zou het niet gek zijn om de Portugezen tot het selecte gezelschap kanshebbers te rekenen. Maar volgens NOS-analist Pierre van Hooijdonk is dat niet reëel. "Ik denk dat ze tevreden kunnen zijn als ze de laatste acht halen", zegt hij in gesprek met FCUpdate.nl.

Een plek bij de laatste acht klinkt tamelijk bescheiden voor het land dat zich twee jaar geleden nog de beste van Europa mocht noemen en met Ronaldo een vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar in huis heeft. Toch is dit volgens Van Hooijdonk, voormalig speler van Benfica en tijdens het WK vaste analist voor de NOS, wel het gevoel dat onder vele Portugezen leeft. "Zij verwachten zelf ook niet na het EK nu meteen het WK te winnen. Dat gewonnen EK is voor hun al echt wel iets geweest. Voor het WK denk ik niet dat ze zichzelf tot de favorieten rekenen", verduidelijkt Van Hooijdonk zijn standpunt.

{image[311428][left-half][]}'Wel het type voetbal, geen nieuw succes'

Tijdens het EK in Frankrijk zette zich een trend in van defensief voetbal, een spelletje dat Portugal met gevaarlijke counterspelers perfect bleek te liggen. Van Hooijdonk verwacht in Rusland een vergelijkbaar type voetbal, maar denkt niet dat de Portugezen daar weer optimaal van kunnen profiteren. "Ik denk wel dat het hun type voetbal gaat worden, maar ik geloof niet dat alles dan weer de kant van Portugal op valt. Dat kan best eens een keer één toernooi zijn, maar om nou weer zo'n toernooi te krijgen, daar geloof ik niet in."

De voormalig Benfica-spits is echter wel de laatste om het vaak defensieve voetbal van Portugal te veroordelen. Van Hooijdonk staat te boek als voetbalrealist en kan daarom, tot op zekere hoogte, best genieten van deze defensieve spelopvatting. "Het spel is toch gemaakt voor twee teams. En dan heb je kans dat de ene voetballend veel beter is dan de andere. Dan mag die andere toch manieren proberen te vinden om dat spel te ontregelen en zo de tegenstander een keer pootje te lichten? Kijk, dat vind ik juist het mooie aan sport."

{image[325011][right-half][]}Lot van natie in handen Ronaldo

Of dit 'pootje lichten' van grootmachten in Rusland ook daadwerkelijk lukt, hangt bij Portugal in negen van de tien gevallen af van de vorm van aanvoerder Cristiano Ronaldo. Voor WK-succes in Rusland ligt het lot van de hele natie dus grotendeels in de handen van die ene man. "Ja, dat is ook zo. Het team hangt heel erg aan het presteren van Ronaldo", beaamt Van Hooijdonk. "Maar dat doet Real Madrid eigenlijk ook en die winnen de Champions League-finale ook met een matige Ronaldo."

Waar Ronaldo de Portugese kar moet trekken, heeft hij volgens Van Hooijdonk deze zomer nog wel de beschikking over enkele talentvolle adjudanten. De NOS-analist heeft vlak voordat Portugal in Sotsji zijn eerste wedstrijden tegen de Spanjaarden speelt dan ook nog twee spelerstips. "Jazeker, die kleine van City: Bernardo Silva. En Quaresma die ook eindelijk weer eens een goed seizoen heeft gedraaid. Dat zijn nog wel spelers waar we naast Ronaldo op moeten letten."

Door: Ronald Vording

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen