Dit zijn spelers om in de gaten te houden tijdens het komende WK

14 juni 2018, 12:53   Bijgewerkt: 15 juni 2018, 15:41

Waar in aanloop naar het WK veel aandacht uitgaat naar absolute vedettes als bijvoorbeeld Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer, zijn er in hun kielzog een aantal spelers bij minder grote landen die ook op hopen te vallen. FCUpdate.nl zet acht spelers op een rijtje die om uiteenlopende redenen ook nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden in Rusland. Deel II. 

Ismaïla Sarr (Senegal)

In Senegal zijn de meeste ogen gericht op Liverpool-ster Sadio Mané, terwijl ook onder meer oud-AC Milan-speler M'Baye Niang en de afgelopen zomer voor dertig miljoen gekochte Keita Baldé van AS Monaco De Leeuwen van Teranga van aanvallende impulsen kunnen voorzien. Een wat minder bekende naam in de aanval van Senegal is die van Ismaïla Sarr, de pas 20-jarige watervlugge vleugelaanvaller van FC Stade Rennes.

Toevalligerwijs zijn dit precies dezelfde statistieken als die Sarr een jaar eerder kon overleggen bij FC Metz, al had de toen 18-jarige speler er destijds 31 wedstrijden voor nodig. Het eindproduct van het talent was destijds nog niet optimaal en is nog steeds een verbeterpunt. Toch had Stade Rennes genoeg gezien en telde het maar liefst zeventien miljoen euro neer voor het wonderkind. Nu Sarr weer helemaal fit is, kan hij met goede moed toeleven naar de wedstrijden tegen Polen, Japan en Colombia met Senegal.

Stade Rennes zal de verrichtingen van Senegal en Sarr in het bijzonder ook met veel interesse volgen, want de jongeling zou na een goed WK zomaar met veel winst doorverkocht kunnen worden. In het verleden werden Barcelona, Real Madrid en Borussia Dortmund al genoemd als mogelijke bestemmingen voor de dribbelaar. De fans van Rennes zullen echter hopen dat de aanvaller volgend seizoen nog 'gewoon' te bewonderen is in het Roazhon Park, om tegenstanders dol te draaien en zichzelf als vanouds te lanceren. De jongeling heeft hoe dan ook de wereld aan zijn voeten liggen...

Ryota Oshima (Japan)

Een van de wat minder bekende namen in de Japanse selectie is Ryota Oshima. Ondanks dat de 25-jarige middenvelder nog nooit buiten Japan gespeeld heeft en tot een paar week geleden maar drie interlands had verzameld, lijkt Oshima op een basisplaats af te stevenen. Nadat Oshima definitief werd opgeroepen, hierbij de voorkeur krijgend boven onder meer Eredivisie-spelers Yuki Kobayashi en Ritsu Doan, kreeg de rechtspoot beide wedstrijden onder de nieuwe coach Akira Nishino een basisplaats toebedeeld. Welke kwaliteiten voegt de 1,68 meter lange speler toe aan dit Japan?

Al met al is Oshima een belangrijke spil in het spel van zijn club, en ligt in Rusland ook een belangrijke rol bij Japan in het verschiet. In alles is Oshima een laatbloeier: hij werd pas op zijn zeventiende opgenomen in de jeugdopleiding van een profclub en speelde tot nu slechts vijf interlands. Een goed WK voor Japan en Oshima zelf zou alles kunnen veranderen en zijn internationale carrière in een stroomversnelling kunnen brengen. Zien we hem na de zomer terug bij een Europese club?

{image[326688][left-half][]}Breel Embolo (Zwitserland)

De carrièrre van Breel Embolo kende een vliegende start. Als zeventienjarige debuteerde de aanvaller bij FC Basel in zowel de Europa League als de Zwitserse competitie, en ook zijn eerste doelpunten in het betaalde voetbal vielen nog vóór zijn achttiende verjaardag. Na 94 wedstrijden, 31 goals en 22 assists verliet Embolo als drievoudig Zwitsers kampioen de club waar hij zijn opleiding heeft genoten. Schalke 04 ging medio 2016 met het supertalent aan de haal, die toen nog steeds pas negentien jaar oud was. Door een slepende blessure werd zijn eerste seizoen in Duitsland geen succes, maar afgelopen seizoen zag het er al een stuk beter uit voor de spits.

De Zwitser is nog steeds geen vaste basisklant bij de ploeg van de jonge trainer Domenico Tedesco, dat knap als tweede eindigde achter Bayern München. Wel kwam de nu 21-jarige rechtspoot in totaal tot 23 wedstrijden, waarin hij goed was voor drie goals en drie assists. In de nationale ploeg is wél een vaste plaats ingeruimd voor het grootste talent van Zwitserland - waarvoor hij tot nu toe al 25 interlands verzamelde - en dus kan Embolo gaan vlammen op het WK. De fysiek uiterst sterke voorhoedespeler komt in de as van het veld het best tot zijn recht, maar kan ook op de vleugels uit de voeten.

De verdedigers van Brazilië, Costa Rica en Servië kunnen zich in ieder geval opmaken voor de confrontatie met het blok beton van 184 centimeter lang. Naast zijn fysieke kracht is Embolo ook nog reuze snel en technisch. Met een kiezelhard schot en goede koptechniek zal hij een van de gevaarlijkste wapenfeiten van Zwitserland in Rusland zijn. Naast zijn scorend vermogen is de geboren Kameroener een goed aanspeelpunt. Het onstuimige wat je bij een jonge speler verwacht is er evenwel nog niet af bij Embolo, ondanks dat hij al een groot aantal wedstrijden op het hoogste niveau in de benen heeft. Overtuigt het powerhouse met techniek tijdens het WK Tedesco ervan om hem volgend seizoen een basisplaats te gunnen?

{image[326684][right-half][]}Emil Forsberg (Zweden)

De verbazing was groot toen de jonge Emil Forsberg als tweevoudig Zweeds kampioen de overstap maakte van Malmö FF naar de tweede Bundesliga. De linksbuiten geloofde echter in het verhaal van RasenBallsport Leipzig en achteraf gezien is het geen foute keuze geweest. Forsberg vond direct zijn draai in Leipzig, was betrokken bij veel doelpunten en wist in zijn eerste volledige seizoen bij de club promotie te bewerkstelligen. Ook op het hoogste niveau hield de rechtspoot zich staande, zo was hij in zijn eerste seizoen goed voor acht goals en 22 assists (!) in dertig Bundesliga-wedstrijden. Dit verbazingwekkende moyenne wist hij, mede door blessures, niet door te trekken naar dit seizoen.

De 26-jarige Forsberg is echter weer helemaal fit en is de absolute ster van de Zweedse ploeg. Met rugnummer 10 om zijn schouders moet de Leipzig-smaakmaker oud-Eredivisionisten Marcus Berg, Ola Toivonen en John Guidetti van aanvoer voorzien. Dit zal voornamelijk gebeuren vanaf de linkerflank, maar Forsberg staat erom bekend dat hij graag over het veld zwerft. De Zweed is erg snel met de bal aan de voet en verliest tijdens het dribbelen nooit zijn medespelers uit het oog. Het is sowieso een fijne speler om in je team te hebben, want hij biedt zich vaak aan, neemt de bal soepeltjes mee en is daarna voor tegenstanders lastig van het speelwerk te krijgen. Tel hier zijn beruchte steekpass bij op en je zult begrijpen dat de verdedigers van Duitsland, Mexico en Zuid-Korea er alles aan zullen doen op Forsberg af te stoppen, al zullen ze daar nog een hele kluif aan hebben.

Na Forsberg zijn eerste seizoen, waarin hij van alle topcompetities in Europa de meeste assists gaf, zat de complete wereldtop achter hem aan. Hij bleef Leipzig trouw, maar na de tweede plaats in seizoen 2016/17 eindigde de club uit de voormalige DDR dit seizoen enigszins teleurstellend zesde. Dit kwam niet in de laatste plaats door een daling in vorm en fitheid van Forsberg en dus is het WK de perfecte mogelijkheid om revanche te nemen. Wellicht dat een goed toernooi de belangstelling van de grootste clubs van Europa weer zal doen aanwakkeren...

Lees hier deel 1: Dit zijn spelers om in de gaten te houden tijdens het komende WK

Door: Sil Piek

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen