Van Praag en De Jong blij met openheid tijdens stemming WK-bid

Van Praag en De Jong blij met openheid tijdens stemming WK-bid

13 juni 2018 – Michael van Praag en Gijs de Jong zijn blij met de manier waarop de nieuwe verkiezingen voor de organisatie van het WK 2026 is verlopen. De FIFA deed alles – anders dan voorgaande jaren – bijzonder transparant en hoopte op die wijze de twijfel weg te nemen als het gaat om corruptie. Bij de Nederlandse officials - die overigens baalden van de uitslag - is dat wél gelukt."We weten allemaal hoe ondoorzichtig dit spel tot voor kort gespeeld werd. Daar is nu geen sprake van. Een paar seconden na de verkiezing was op een groot scherm te zien wie waarop gestemd had. Dat vond ik wel 'cool' en passend in deze tijd", aldus De Jong op de officiële kanalen van de KNVB. Tijdens die stemming was Spanje een van de landen die geen stem uitbracht. Dat door de onrust rondom het nationale team.

Dat uiteindelijk niet Marokko, maar het trio-bid van VS/Canada/Mexico won, vond De Jong dan wel weer erg jammer. "Het is echt een gemiste kans. We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook toernooien, moet ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio's. Voetbal is van iedereen."

Toch wilde Van Praag de winnaars ook van harte feliciteren. En spijt dat de KNVB hun voorkeur voor Marokko op voorhand openlijk uitsprak, heeft de Nederlandse sportbestuurder niet. "We zijn duidelijk geweest voor iedereen. De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar bid had uitgebracht. Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities. Ik heb daarop veel goede reacties gekregen."

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 januari 2019

  2. zondag 20 januari 2019