VS/Canada/Mexico verslaan Marokko in strijd om WK 2026

VS/Canada/Mexico verslaan Marokko in strijd om WK 2026

13 juni 2018 – Marokko heeft ondanks de steun van Nederland naast de organisatie van het WK voetbal in 2026 gegrepen. Tijdens het 68ste congres van de mondiale voetbalbond FIFA in Moskou kreeg het bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico meer stemmen dan dat van Marokko. Dat bid kreeg ook al de hoogste score van de beoordelingscommissie (4,0 tegenover 2,7 voor Marokko).Geheel verrassend is de uitkomst dus niet. Toch waren er ook zeker stemmers voor het bid van Marokko: onder meer de KNVB stemde op Marokko, omdat zij zich verbonden voelde met het land én Afrika in het algemeen. Uiteindelijk verzamelden het bid van VS/Canada/Mexico 134 stemmen, tegenover 65 voor Marokko. Slecht één land stemde neutraal tijdens de stemming. Als de meerderheid neutraal had gestemd, dan mochten bids uit andere contintenten ook nog een gooi doen. Dat is dus niet het geval.

Mexico en de VS organiseerden eerder een dergelijk toernooi, voor Canada wordt het de eerste keer. Ook is het en primeur dat het eindtoernooi door drie landen georganiseerd werd: in 2002 deden Zuid-Korea en Japan wel gezamenlijk de organisatie. Dat beviel Sepp Blatter echter niet goed, waardoor hij besloot dat dát niet nogmaals mocht gebeuren. Mede daarom was het duo-bid van Nederland en België voor het WK 2022 kansloos. Onder zijn opvolger Gianni Infantino is er echter een nieuwe wind gaan waaien bij de voetbalbond.

Recordaantal deelnemers
Overigens was er nog meer nieuws: aan het WK in 2026 mogen liefst 48 (!) landen meedoen, dat is zestien meer dan tijdens het toernooi in Rusland, dat morgen van start gaat. Voor het WK in 2022, gehouden in Qatar, onderzoekt de FIFA nog of het mogelijk is dat er dan ook al 48 deelnemers kunnen zijn. 

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 januari 2019

  2. zondag 20 januari 2019