BREAKING: Spanje ontslaat Lopetegui na overstap naar Real

BREAKING: Spanje ontslaat Lopetegui na overstap naar Real

13 juni 2018 – Julen Lopetegui is ontslagen als bondscoach van Spanje. De oefenmeester raakte dinsdag in opspraak, nadat Real Madrid bekendmaakte dat hij de nieuwe trainer is van De Koninklijke komend seizoen. Daarmee legde de keuzeheer een bom onder het WK, vooral omdat spelers en bestuurders pas een kwartier voor de presentatie op de hoogte werden gesteld. Dat is hem fataal geworden, zo bevestigde Luis Rubiales tijdens een speciaal belegde persconferentie. Wie nu hoofdcoach wordt, is onduidelijk.Die werd woensdagochtend belegd door de Spaanse voetbalbond en vervolgens weer met een uur uitgesteld. In die tijd werd er door, doorgaans zeer betrouwbare Spaanse media, hevig gespeculeerd dat Lopetegui de laan uitgestuurd zou worden. Gedurende de tijd dat het uitgesteld zou worden, namen de geruchten toe. Spelers zouden voor het ontslag gaan liggen, maar dat bleek uiteindelijk zonder succes. "Lopetegui was een geweldig coach, maar dit gedrag (doelend op zijn overstap, red.) kunnen we niet accepteren", aldus Rubiales.

"Zijn overstap is gedaan zonder onze medeweten. Dat kunnen we niet accepteren", vervolgde de voorzitter van de Spaanse voetbalbond. "Dit brengt ons in een zeer moeilijke situatie, maar de spelers en technische staf zullen alles in het werk stellen om de Spaanse voetbalbond zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in Rusland." Rubiales bevestigde dat de spelers hebben geprobeerd om Lopetegui te behouden. De keuze voor diens ontslag werd echter unaniem genomen door de voetbalbond.

"Als iemand met onze medewerkers wil praten, moeten ze dat aan ons melden. Dat is een basisvoorwaarde", stelde de preses. "Het nationale team is voor het hele land. En het WK is het allerhoogste." Rubiales gaf aan dat hij in de opvolging de nationale ploeg zo weinig mogelijk wil schaden. Albert Celades en Fernando Hierro, beiden al werkzaam bij de Spaanse bond, worden genoemd. "We moeten nu zo weinig mogelijk veranderen."

Contractverlenging
De statistieken onder Lopetegui waren ijzersterk. De coach begon op 1 september 2016 met een 0-2 zege op België, waarna Liechtenstein met 8-0 werd verslagen. In de daaropvolgende achttien duels werd niet verloren en het WK simpel binnengehaald. De zeges op Argentinië (6-1), Frankrijk (0-2), Costa Rica (5-0) en Italië (3-0) waren indrukwekkend. De doelcijfers van 61 voor (meer dan drie goals gemiddeld per duel) en slechts dertien tegen waren even zo goed uitstekend. Niet voor niets kreeg hij contractverlenging aangeboden tot het EK van 2020.

Dat ze bij de Spaanse bond dus niet blij waren met het nieuws dat de coach naar Real Madrid vertrok – vooral omdat ze klaarblijkelijk er niets van afwisten – is logisch. Te meer omdat Ladislao Kubala voor het toernooi in 1980 óók zijn vertrek naar FC Barcelona aankondigde als coach van Spanje. Destijds behaalde hij met Spanje in de groepsfase welgeteld één punt. De timing van de bekendmaking van Real, voor het toernooi, is in alle opzichten een zeer bijzondere keuze. Voor Lopetegui werd zijn droomoverstap naar Real uiteindelijk een ramp.

Het WK Voetbal Spel 2018. Minimaal 8.000 Euro aan prijzen! 1ste prijs is 5.000 Euro!

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 26 september 2020

  2. vrijdag 25 september 2020