Martens schiet Oranje in absolute slotfase langs Slowakije

Martens schiet Oranje in absolute slotfase langs Slowakije

12 juni 2018 – Op het nippertje heeft Lieke Martens dinsdagavond in Heerenveen de Oranje Leeuwinnen voor kostbaar puntverlies behoed. Lang bleef het 0-0 in een volgepakt Abe Lenstra stadion, maar in blessuretijd wist Martens met een mooi gekruld schot de uitblinkende Slowaakse doelvrouw te verschalken: 1-0. Nederland blijft daardoor bovenaan in de poule met Noorwegen, waarmee in september afgerekend dient te worden in strijd om de eerste plaats.Vlak voordat deze wedstrijd begon, werd bekend dat concurrent Noorwegen met 1-0 had gewonnen van Ierland. Daardoor was het verschil tussen Nederland en Noorwegen weer één punt, en moest er door de Leeuwinnen vanavond gewonnen worden om de koppositie in eigen hand te houden. Zonder onder meer Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk (die met hamstringklachten de warming-up verliet) trad Oranje aan tegen Slowakije, dat in november nog met 0-5 was verslagen.

Slowakije kwam uiteraard niet om te voetballen en bouwde vanaf de eerste minuut een muur op. Met die muur had Nederland het de hele wedstrijd zeer moeilijk. De organisatie was goed bij Slowakije en bovendien was Nederland zelf niet al te best aan de bal. De grootste kansen waren in de eerste 45 minuten voor Shanice van de Sanden en jubilaris Sherida Spitse (150 interlands), maar het schot van Van de Sanden na een uitstekende aanval miste kracht en precisie, de afstandsknal van Spitse vloog op slag van rust net langs de paal.

Ook de Slowaakse keepster Maria Korenciova zorgde ervoor dat Nederlandse mogelijkheden niet in een doelpunt eindigden. Zo tikte ze voor rust twee voorzetten onder de lat vandaan en groeide ze in de loop van de tweede helft uit de woman of the match aan de Slowaakse kant.  De doelvrouw speelde namelijk de hoofdrol in de doelpuntenschaarste bij Oranje.

Jill Roord, de vervanger van de geblesseerde Van de Donk, kreeg snel in de tweede helft een prima kans om de score te openen. Haar schot was echter niet ver genoeg naar de hoek, waardoor Korenciova redding kon brengen. Roord miste even later nog een grote kans, vanaf randje zestien schoof ze de bal naast, Korenciova was kansloos geweest. Tien minuten voor tijd was de keeper dat niet, want ze redde met haar voet op een te slap schot van Lineth Beerensteyn. De vervanger van Miedema kon zich vanavond niet onderscheiden en speelde net als Jackie Groenen een matig duel.

De wedstrijd leek op 0-0 af te stevenen, langzaam maar zeker verdween het geloof bij alles en iedereen. Het doemscenario, dat zich thuis tegen Ierland had afgespeeld, leek zich te gaan herhalen. Niets was echter minder waar, want Martens toonde in de tweede minuut van de blessuretijd haar klasse nog éénmaal. Ze dribbelde op het randje van de zestien, keek even en plaatste de bal uitstekend in de hoek. Korenciova was nu echt geklopt en zo greep Oranje toch nog de overwinning, waardoor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman als koploper het finaleduel met Noorwegen in zal gaan.

Opstellingen en beoordelingen*:
Nederland: Sari van Veenendaal 6, Desiree van Lunteren 6.5, Stefanie van der Gragt 7.5, Dominique Janssen 6.5, Siri Worm 5.5 (77. R. Jansen -), Sherida Spitse 6.5, Jackie Groenen 5, Jill Roord 5, Shanice van de Sanden 5.5, Lineth Beerensteyn 5 (87. E. Jansen -), Lieke Martens 7.

Woman of the match: Lieke Martens

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 maart 2020

  2. vrijdag 27 maart 2020