KNVB stemt op Marokkaanse bid voor WK 2026

KNVB stemt op Marokkaanse bid voor WK 2026

12 juni 2018 – De KNVB gaat woensdag op het Marokkaanse bid voor de organisatie van het WK van 2026 stemmen, dat maakt de voetbalbond dinsdag bekend. Daarmee verkiest de KNVB het bid van Marokko boven de gecombineerde bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin liet dinsdag al weten dat landen tijdens het FIFA congres op 13 juni zelf mogen beslissen op welke bid ze zullen gaan stemmen. Binnen de landen die aangesloten zijn bij de UEFA worden geen onderlinge afspraken gemaakt over een gezamenlijke keuze, iets wat bij andere continenten wel gebeurt. 

Keuze KNVB
De KNVB maakt een dag voor het congres al bekend welke stem ze uit zullen gaan brengen. "We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko. We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien", legt bondsvoorzitter Michael van Praag uit op de website van de KNVB.

Volgens de KNVB is het besluit om op Marokko te stemmen unaniem genomen door het bondsbestuur. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen", aldus secretaris-generaal Gijs de Jong.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 januari 2019

  2. zondag 20 januari 2019