Poule E: Brazilië en de drie gevaarlijke outsiders

13 juni 2018, 07:30   Bijgewerkt: 12 juni 2018, 15:57

Dat Brazilië zich in Poule E gaat plaatsen voor de achtste finales, daar is iedereen van overtuigd. En dat ze dat als nummer één doen, lijkt iedereen ook wel van overtuigd. Toch moeten ook de drie andere poule-leden niet worden onderschat. Costa Rica verraste vier jaar geleden vriend, vijand én Italië en Engeland. Zwitserland haalde tijdens de kwalificatie een hoger puntengemiddelde dan Brazilië en Servië twee jaar geleden nog dichtbij een goed resultaat was tegen de Zuid-Amerikaanse topfavoriet.

Interessante duels genoeg dus in Groep E. Brazilië en haar drie gevaarlijke outsider. Het zou zomaar de kop van een mooi sprookje kunnen zijn, maar het geldt wel degelijk voor deze poule. Want naast Brazilië heeft elke ploeg in deze poule wel iets wat hun deelname in Rusland meer dan de moeite waard maakt.  

Brazilië

Traditioneel behoort Brazilië tot de kanshebbers voor de WK-winst. Volkomen logisch, wie naar de selectie kijkt. Ondanks al het materiaal was het de afgelopen vier jaar een rotzooi bij de Goddelijke Kanaries. Op het WK 2014 in eigen land stonden de Brazilianen te kijk voor de hele natie tegen Duitsland, twee jaar later verliet de vijfvoudig wereldkampioen de Copa America met het schaamrood op de kaken. Brazilië overleefde de poulefase niet eens.

Het waren de puinhopen van bondscoaches Luiz Felipe Scolari en Dunga. Beiden moesten, terecht, het veld ruimen. Diens opvolger Tite is de man die Brazilië in Rusland naar de wereldtitel moet leiden. Van de puinhopen bouwde hij een sterke fundering om te groeien - onder meer door Paulinho terug te halen. Dat leverde de middenvelder de transfer naar Barcelona op en gaf Neymar de ruimte uit te blinken. De kwalificatiereeks was indrukwekkend, Brazilië was het eerste land dat zich als eerste plaatste voor het wereldkampioenschap. Het door Tite gebouwde fundament moet, onder aanvoering van Neymar, nog worden bekroond met de hoogste toren.

{image[326650][right-half][]}Coach: Tite

Blikvanger: Neymar

Hoogste WK-klassering: 1e (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Oefenduels: Kroatië (2-0), Oostenrijk (0-3)

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Cafu (141)

Costa Rica

Bij Costa Rica gaan onze gedachten terug naar 5 juli 2014, terug naar Salvador waar Louis van Gaal in de penaltyserie de inmiddels beroemde keeperstruc uithaalde. Tim Krul zette Nederland op z'n kop, en dompelde Costa Rica in diepe rouw. Het waren mooie tijden, maar de realiteit is dat het Nederlands elftal dit WK thuis op de bank zit en Costa Rica er weer bij is.

Het Centraal-Amerikaanse land moet zich met Servië en Zwitserland richten op de tweede plek in groep E, omdat Brazilië normaal gesproken een maatje te groot is. Maar wat zeggen deze voorspellingen? In Brazilië won Costa Rica vier jaar geleden de poule met Uruguay, Italië en Engeland en bereikte via Griekenland de kwartfinale. Evenaring van dit historische resultaat wordt een heel karwei, maar Costa Rica is ook dit WK een land om rekening mee te houden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. 

{image[326651][right-half][]}Coach: Oscar Ramirez

Blikvanger: Keylor Navas

Hoogste WK-klassering: kwartfinale (2014)

Oefenduels: Noord-Ierland (3-0), Engeland (0-2), België (1-4)

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Walter Centeno (133)

Zwitserland

Zwitserland kende een bijna perfecte kwalificatiereeks. In de laatste wedstrijd verloor het Alpenland voor de eerste keer, en ging tegenstander Portugal rechtstreeks naar het WK. Met 27 punten uit 10 wedstrijden ben je normaal zeker van plaatsing, maar Zwitserland moest – hoe wrang ook – de play-offs in. Eén doelpunt in het tweeluik met Noord-Ierland was voldoende en plaatsten de Zwitsers zich alsnog.

Na het EK 2016 is de ploeg van Vladimir Petkovic nagenoeg hetzelfde gebleven. Xherdan Shaqiri, Breel Embolo, Granit Xhaka en Stephan Lichtsteiner zijn er ook in Rusland weer bij. Volgens Petkovic is de saamhorigheid binnen de selectie gegroeid. Dat moet Zwitserland naar de knock-outfase leiden. Maar Petkovic heeft ook zorgen, want La Nati heeft soms moeite met het maken van doelpunten. Haris Seferovic is de aangewezen man, maar hij heeft bij Benfica een moeizaam seizoen achter de rug.

{image[326652][right-half][]}Coach: Vladimir Petkovic

Blikvanger: Xherdan Shaqiri

Hoogste WK-klassering: Kwartfinale (1934, 1938, 1954)

Oefenduels: Spanje (1-1), Japan (2-0)

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Heinz Hermann (118)

Servië

Bondscoach Mladen Krstajic (44) wordt in Rusland voor de leeuwen gegooid. De keuzeheer van Servië teert echter op heel weinig ervaring. Zijn trainerscarrière begon hij als assistent van ex-bondscoach Slavoljub Muslin, die Servië naar het WK bracht maar desondanks vertrok. Krstajic schoof in eerste instantie door als interim, maar de bond besloot daar een definitieve aanstelling van te maken. Een grote gok van de Serviërs. Slechts zes wedstrijden stond Krstajic op eigen benen en de komende weken ligt de druk van de hele natie op zijn schouders.

Het materiaal waarover hij beschikt, moet hem deels geruststellen. Dusan Tadic, Nemanja Matic, Filip Kostic en Sergej Milinkovic-Savic voorzien het Servische elftal van de nodige kleur. Achilleshiel is de defensie, zeker na het afhaken van Matija Nastasic. Vooral tegen Brazilië kan dat wel eens heel vervelend worden. Gelukkig voor de Serviërs is Brazilië pas in de laatste poulewedstrijd de tegenstander. En het Balkanland zal het niet op die wedstrijd aan willen laten komen.

{image[326653][right-half][]}Coach: Mladen Krstajic

Blikvanger: Nemanja Matic

Hoogste WK-klassering: Groepsfase

Oefenduels: Chili (0-1), Bolivia (5-1)

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Branislav Ivanovic (102)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen