Poule C: de grote strijd achter favoriet Frankrijk

12 juni 2018, 12:57   Bijgewerkt: 16 juni 2018, 11:50

Wie wordt er tweede in de poule achter Frankrijk? Dat lijkt de grootste vraag te worden in Groep C in Rusland. Hoewel Didier Deschamps meer sterren thuis liet dan hij meenam, is de verliezend EK-finalist de grote favoriet voor de poule-zege.

Denemarken, dat als laatste de Fransen treft, kan daar wellicht van profiteren, zeker als het daarvoor goede resultaten boekt tegen Australië en Peru. Dat zal Bert van Marwijk willen voorkomen: met Australië begint hij tegen Frankrijk en Denemarken bijzonder zwaar. Toch zal hij de altijd hardwerkende Socceroos dusdanig instrueren dat er in de laatste ronde nog wat voor ze op het spel staat tegen Peru - op papier ook een zwakkere broeder. Al is er geen team dat makkelijk van Peru wint: de laatste écht forse nederlaag dateert bijvoorbeeld uit 2008 tegen Uruguay (6-0). Bovendien waren zij in de voorbereiding ijzersterk.

Frankrijk

Elke bondscoach ter wereld zal vermoedelijk willen ruilen met Didier Deschamps. Tegen het elftal spelers dat hij (moet) thuis laten, zal elke ploeg ter wereld het meer dan moeilijk hebben. Laurent Koscielny, Karim Benzema, Dimitri Payet, Wissam Ben Yedder, Kingsley Coman, Lucas Digne, Alexandre Lacazette, Anthony Martial, Adrien Rabiot en Frank Ribéry zijn om diverse redenen afwezig. Deels moet Deschamps ze missen, deels koos hij er bewust voor om ze thuis te laten.

Dat is hem op veel kritiek komen te staan in eigen land. De keuzes voor onervaren spelers boven routine, roept bij critici vraagtekens op. Het enige antwoord wat zijn ploeg kan geven, is het behalen van resultaat. In de voorbereiding ging dat tegen Ierland (2-0) en Italië [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/288861/vriendschappelijk-frankrijk-italie/,_blank,(3-1)] prima, maar zakte Les Bleus voor het proefexamen tegen de Verenigde Staten [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/288862/vriendschappelijk-frankrijk-verenigde-staten/,_blank,(1-1)]. Het moet Deschamps gemixte gevoelens geven op weg naar het échte examen. Op weg naar de wereldtitel, zoals hij in '98 als aanvoerder deed.

{image[326622][right-half][]}Coach: Didier Deschamps

Blikvanger: Antoine Griezmann

Beste WK-klassering: 1e (1998)

Oefenduels: Ierland 2-0, Italië 3-1, Frankrijk - Verenigde Staten 1-1

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Lilian Thuram (142)

Australië

Het is misschien wel de moeilijkste job in de loopbaan van Bert van Marwijk: stunten met Australië op dit WK. Niet alleen is de poule zwaar: ook is zijn voorbereidingstijd bijzonder kort. Na de pijnlijke 4-1 nederlaag tegen Noorwegen trok de Nederlander verdedigende lessen. Hij zette een man meer achterin centraal neer en organiseerde zijn verdediging opnieuw. Dat moet het komende wereldkampioenschap de basis vormen voor succes, een solide achterhoede.

Dat is echter ook meteen probleem nummer twee, want kwalitatief zijn de Australiërs niet meer wat het geweest is. In Europa-actieve grote namen als Mark Schwarzer, Mark Viduka, Harry Kewell, Brett Emerton of Mark Brasciano heeft Van Marwijk niet meer tot zijn beschikking. Dat de inmiddels 38-jarige (!) Tim Cahill tegen Syrië op het moment suprême beslissend was met twee doelpunten, zegt wat dat betreft genoeg. Op hem zullen de ogen zijn gericht, al was het alleen al omdat hij recordinternational (nu 106 interlands) kan worden dit toernooi. Maar of dat ook gepaard gaat met groot WK-succes is maar zeer de vraag, Van Marwijk staat misschien niet alleen voor zijn laatste, maar ook moeilijkste klus uit zijn loopbaan.

{image[326623][right-half][]}Coach: Bert van Marwijk

Blikvanger: Tim Cahill

Beste WK-klassering: achtste finale (2006)

Oefenduels: Tsjechië (4-0), Hongarije (2-1)

Eredivisie-spelers: Brad Jones (Feyenoord)

Record-international: Mark Schwarzer (109)

Peru

Een van de grote verrassingen in Zuid-Amerika was het feit dat Peru zich plaatste voor het WK in Rusland, boven bijvoorbeeld het Chili van Alexis Sánchez, Arturo Vidal en Mauricio Isla. Want bij Peru ontbreken echte wereldsterren: Jefferson Farfán en José Paolo Guerrero zijn de blikvangers, waarbij die laatste op voorhand de meestbesproken speler van het wereldkampioenschap was. Hij werd geschorst voor het gebruik van doping en mocht vervolgens niet, wel, niet en uiteindelijk toch wel meer Rusland.

De man die tegen Argentinië, Uruguay en Colombia de zeer belangrijke goals maakte zal het ook op het WK moeten laten zien. Hoewel ze in oefenduels ook van Schotland en WK-gangers IJsland en Saoedi-Arabië wonnen, moeten ze in groep C uit een ander vaatje tappen. Ongetwijfeld zullen ze het Zuid-Amerikaanse mes tussen de tanden tegen favoriet Frankrijk meteen uit de kast halen. Om Guerrero met veel moeite speelgerechtigd te krijgen was al een eerste overwinning. Hoeveel komen daar nog bij?

{image[326624][right-half][]}Coach: Ricardo Gareca

Blikvanger: Paolo Guerrero

Beste WK-klassering: kwartfinale (1970)

Oefenduels: Schotland (2-0), Saudi-Arabië (3-0), Zweden (0-0)

Eredivisie-speler: Renato Tapia (Feyenoord)

Recordinternational: Roberto Palacios (117)

Denemarken

In een typisch Scandinavische ploeg, veel harde werkers met een uitstekende mentaliteit - weinig creativiteit, is Christian Eriksen de uitverkorene. Hoogstpersoonlijk bracht hij zijn ploeg tegen Ierland naar het wereldkampioenschap en ook aldaar zal hij het verschil moeten maken. De ploeg wordt om hem heen gebouwd: met zijn creativiteit kan hij op het allerhoogste niveau het verschil maken. En dat is in deze zware poule nodig.

Het programma van de Denen lijkt ook gunstig. Met Peru en Australië treft het eerst de directe concurrenten. Twee zeges en de Fransen die aan hun plicht voldoen de tweede ronde is bereikt. Dat zou wel bijzonder zijn, want de laatste eindtoernooien onder Morten Olsen verliepen teleurstellend: in 2004 (!) werd de laatste keer een poulefase overleefd. Maar wellicht brengt Age Heraide net die nieuwe impuls die nodig is

{image[326626][right-half][]}Coach: Age Heraide

Blikvanger: Christen Eriksen

Beste WK-klassering: kwartfinale (1998)

Oefenduels: Zweden (0-0), Mexico (2-0)

Eredivisie-spelers: Kasper Dolberg, Lasse Schöne (beiden Ajax) en Nicolai Jørgensen

(Feyenoord)

Record-international: Peter Schmeichel (129)

[photo,114361,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen