Eredivisie CV hoopt nu in najaar op akkoord over veranderagenda

6 juni 2018, 15:55

Eredivisie CV-directeur Jacco Swart heeft goede hoop dat er in het najaar alsnog een akkoord komt over grote veranderingen in de top van het Nederlandse voetbal. Volgens hem is besloten om de stemverhouding (vijfzesde meerderheid) eenmalig aan te passen. Dit was telkens blok aan het been om tot een akkoord te komen. Straks moeten dertien clubs instemmen met de plannen.

De veranderagenda leverde woensdag tijdens de algemene vergadering van de KNVB geen meerderheid op. "Ik had natuurlijk nu liever ook met een presentatie gestaan over wat we allemaal gaan doen, maar ik kan je ook zeggen dat ik maandag (toen de vergaderagenda in de Eredivisie CV werd getoetst, red.) de vergadering veel beter ben uitgestapt dan ingestapt", zegt Swart tegen [a,https://www.vi.nl/nieuws/eredivisie-directeur-swart-externe-partij-onderzoekt-competitiemodel,_blank,Voetbal International]. "Dit besluit over de stemverhouding lijkt voor de buitenwereld misschien symbolisch, maar met het oog op de toekomst is dat wel degelijk een belangrijke stap."

Swart hoopt op een najaarsakkoord. Naast een jawoord van dertien clubs, is het verplicht dat in de drie subgroepen (top-drie, zes subtoppers en negen clubs uit rechterrijtje) een meerderheid is. Zij worden vertegenwoordigd door Edwin van der Sar, Hans Nijland en Adriaan Visser, die met elkaar de stuurgroep vormen. De stuurgroep stelde ook een extern onderzoek voor: een onafhankelijke partij moet kijken naar een competitiemodel met zowel zestien als achttien clubs.

Swart: "Als je kijkt naar de inhoudelijke richting met betrekkelijk tot jeugdopleidingen en de ontwikkeling van de bedrijfstak zitten clubs best wel op één lijn. Alleen hangt alles wel samen met een andere verdeelsleutel van tv-inkomsten en competitieopzet. Doel is nu om straks met de extra informatie en de nieuwe stemverhouding alsnog tot een akkoord te komen. Dan praten we over het najaar."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen