Caanen pareert kritiek: "Roda is toe aan een keiharde baas"

6 juni 2018, 09:53

Ton Caanen moest afgelopen april noodgedwongen vertrekken als technisch directeur bij Roda JC. Hij staat voor velen symbool voor een roerige periode in Limburg, de personificatie van de malaise. Hij trekt in zijn eerste openbare reactie het boetekleed aan, maar vindt het geschetste beeld niet terecht. "Absoluut niet. Kritiek mag, er zijn dingen fout gegaan, dat klopt. Maar dit is heel gemakkelijk."

"Rond Roda zijn er heel veel roeptoeters. Mensen die iets roepen, niet op basis van feiten, maar op basis van halve waarheden", pareert Caanen de eerste kritiek in gesprek met De Limburger. "Totdat ze zelf verantwoordelijkheid krijgen, dan zakken ze door hun hoeven. Op het moment dat emotie het wint van de feiten, haak ik af. Ik heb zo vaak gehoord: Ton kan goed lullen. Maar men luistert liever niet naar de inhoud."

Als technisch directeur haalde Caanen, tegenwoordig actief bij een kleine club in Slowakije, dertig spelers naar Roda. Het gros daarvan is inmiddels alweer verdwenen. Het lijken geen cijfers om als technisch directeur trots op te kunnen zijn. "Maar dan moet je ook kijken naar het proces wat daaraan vooraf ging. Ik heb dit altijd in overleg gedaan."

"Het was ook de wens van de staf, en van Toine van Mierlo en Sef Vergoossen. En alle contracten zijn getekend door Wim Collard", wil Caanen dit achterliggende proces alsnog uit de doeken doen. "Achteraf zeg ik: ik had veel vaker nee moeten zeggen tegen een wens voor een transfer. Ik ben eindverantwoordelijk, ik heb ingestemd, daarin kan ik mezelf iets verwijten."

Iets te verwijten of niet, het harde eindverdict van dit seizoen was degradatie van Roda JC naar de Jupiler League. "Iedereen draagt nu de consequenties. Maar heel veel dingen zijn uit te leggen. Daar is amper oog voor als het eindresultaat negatief is. Afgelopen seizoen heeft men te lang gejammerd. We leggen lekker alles bij Ton Caanen neer, dan blijven wij buiten schot."

Als het aan Caanen ligt, is er in Kerkrade vooral een rigoureuze omslag in het denken en in de werkwijze nodig. "Roda is een fantastische club, de degradatie is enorm spijtig. Men kan alleen vooruit als men eindelijk bereid is te verversen, in alle geledingen. Er moet nieuw leiderschap komen. Iedereen zit aan tafel, maar neemt niet altijd de verantwoordelijkheid. Deze club is toe aan een keiharde baas."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen