Column: De Ligt is de Verstappen van het Nederlandse voetbal

1 juni 2018, 12:03   Bijgewerkt: 14 juli 2018, 01:19

Het ging donderdag bij Oranje over de matige rol van Daley Blind bij het tegendoelpunt, de treffer van Quincy Promes en het debuut van Ruud Vormer. Over het optreden van Matthijs de Ligt hielden de bondscoach en zijn ploeggenoten de kaken op elkaar. Dat de piepjonge Ajacied ijzersterk speelt, haalt de krantenkoppen niet meer. En dat is best bijzonder.

Exit van de Grote Vier

Het was een pijnlijk moment voor de Nederlandse voetballiefhebber: het afscheid van Arjen Robben bij Oranje op 10 oktober 2017. De buitenspeler was De laatste der Mohikanen van de 'Grote Vier' die afzwaaide bij het Nederlands elftal. Dat Oranje toen nog volledig afhankelijk was van de toen 33-jarige buitenspeler, was veelzeggend over de staat van ons nationale vlaggenschip. Met twee goals gaf Robben Oranje tijdens zijn uitzwaaiduel met Zweden nog even hoop op deelname aan het WK, maar het kalf was toen al verdronken.

Robben taaide af op het moment dat Nederland zeker wist het dat het twee eindtoernooien op rij zou missen. Het afscheid van Robben leek het startsein van een gitzwarte periode, die de afgelopen vier jaar al allerminst rooskleurig was geweest. De Grote Vier was definitief verleden tijd en nieuwe sterspelers stonden nog niet klaar om Oranje bij de hand te nemen.

Op een avond dat de beste speler van de Belgische competitie, Ruud Vormer, op dertigjarige leeftijd zijn debuut maakte, heerste een achttienjarige Ajacied wederom als een veldheer in de defensie. Dat Matthijs de Ligt als tiener al niet meer weg te denken is uit Oranje, is een wereldprestatie. De Ligt is een talent van de buitencategorie die over een perfectie cocktail van kwaliteiten lijkt te beschikken.

Parallellen met Verstappen

De opmars van De Ligt vertoont parallellen met die van Max Verstappen. Het racetalent werd als jonge coureur voor de leeuwen gegooid, werd bedolven onder complimenten en kreeg stevige kritiek. De Ligt werd in de Europa League voor de leeuwen gegooid, hield stand, kreeg een vaste basisplaats bij Ajax en werd genadeloos afgemaakt na een slecht Oranje-debuut tegen Bulgarije. Waar generatiegenoot Verstappen zijn bolide nog weleens in de muur wil parkeren, zijn de uitschieters van De Ligt zeldzaam geworden.

De jacht van de topclubs

Natuurlijk is de piepjonge international nog altijd pas achttien en heeft hij nog alles te bewijzen, maar Matthijs de Ligt heeft alles om te slagen in de voetballerij. Mits hij zijn auto niet de verkeerde kant opstuurt op het circuit dat het Internationale Topvoetbal heet, gaat De Ligt een fantastische loopbaan tegemoet. En dat mag best bijzonder worden genoemd.

Door: Remco Jacobi [photo,112846,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen