Veelscorende Van Aanholt blij bij Oranje: "Klik is uitstekend"

31 mei 2018, 13:27

Welke Nederlander maakte dit seizoen de meeste doelpunten in de Premier League? Georginio Wijnaldum, aanvaller Rajiv van La Parra of toch de kopsterkte Virgil van Dijk? Nee. Het is Patrick van Aanholt. Met vijf doelpunten springt de linksback er by far bovenuit en mede dankzij die prestatie werd hij door de bondscoach opgeroepen voor het Nederlands elftal. De verdediger is blij om weer bij Oranje te zijn.

Waar veel coaches de back om meerdere redenen links lieten liggen, heeft Ronald Koeman hem vanaf de eerste minuut bij de groep gehaald. "Dat is natuurlijk top. Het Nederlands elftal is de hoogst mogelijk eer", vertelt hij in gesprek met FCUpdate.nl. Een nieuwe bondscoach kiest ook altijd nieuwe namen. Sinds zijn aanstelling is er in alle opzichten - selectiebeleid, trainingslocatie, persbeleid - veel veranderd. Toch is de dynamiek in de spelersgroep nog altijd erg goed. Misschien wel beter dan de moeizame laatste jaren, waar het vooral onrustig was rondom het Nederlands elftal. 

Met zijn doelpunt bezegelde Van Aanholt begin mei namelijk de degradatie van Stoke City uit de Premier League (1-2). Niet alle landgenoten in Engeland zijn dus blij met de veelscorende back. Lachend: "Je probeert altijd te winnen en zo goed mogelijk doen. Altijd voor je eigen club gaan. Afellay heb ik nog wel over die wedstrijd gesproken, de andere boys niet. Maar zij weten ook dat het nu eenmaal bij sport hoort."

{image[326403][right-half][]}Alleen Sané is sneller

Dat van Aanholt, een van de duurste aankopen uit de historie van Crystal Palace, veel indruk maakt, blijkt niet alleen uit zijn doelpunten. De Nederlander was dit seizoen de op één na snelste speler van heel de Premier League. Alleen Leroy Sané van Manchester City behaalde een hogere snelheid. "Dat heb ik meegekregen, ja. Natuurlijk mooi, maar uiteindelijk gaat het om wedstrijden winnen. Dus ik heb ook niet per se de ambitie om de snelste te worden. Maar het is een leuke statistiek."

Die snelheid ontwikkelde de verdediger overigens niet alleen op het trainingsveld, ook op een pleintje in de buurt leerde hij voetballen. Daar werden de trucs urenlang geoefend met zijn goede vrienden. "Panna's geven en ontvangen. Met mijn vrienden was ik echt altijd op het pleintje te vinden en de vrienden van destijds, heb ik nu nog steeds", vertelt de international vrolijk."Ik heb nog altijd veel love voor ze. Mijn beste vrienden kan ik namelijk op één hand tellen. Dat je ze van vroeger behoudt, zo hoort het."

WK 2018

Minder uitgelaten is het onderwerp het 'WK 2018'. Het Nederlands elftal mag dan wel bijeen zijn deze dagen, het is niet als voorbereiding op het WK. Of het Van Aanholt nog dwars zit dat Oranje niet actief is in Rusland? "Ja, natuurlijk wel. Maar zo is het nu eenmaal gegaan. Daar is niets meer aan te doen. Helaas. Het enige wat nu nog rest, is de blik weer naar voren richten, naar de toekomst."

Die toekomst is met Slowakije en Italië als tegenstanders het meest concreet. Het zijn de laatste oefenwedstrijden voor het echte werk begint in de Nations League. Van Aanholt is positief gestemd, zoals het hele geluid rondom Oranje weer positief is: "We moeten hetzelfde doen als tegen Portugal", is de verdediger overtuigd. "We moeten gefocust zijn. Maakt niet uit wat er gebeurt. We trainen goed, voelen ons fit. Dus we moeten gewoon voor de winst gaan tegen Slowakije."

[photo,114252,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen