WK-deelname Marokko vooral het gevolg van goed gevoerd beleid

31 mei 2018, 12:03

Donderdag start Marokko de voorbereiding voor het WK in Rusland met de allereerste oefenwedstrijd: Oekraïne is de tegenstander voor Hakim Ziyech en consorten. Hoe kan het dat zij voor het eerst 1998 weer meedoen? Pim Verbeek, de man die in 2010 aan het werk ging in het Afrikaanse land, blikt terug op die periode en legt het succes van de nationale ploeg van Marokko uit. "Het is het gevolg van goed en doordacht beleid."

Als technisch directeur en trainer van het Olympisch elftal zag Verbeek vanaf 2010 het land achter de schermen van het nulpunt opbouwen. "Vanaf 2010 zijn ze met mij begonnen met een duidelijk beleid in te zetten. Dat hebben ze uitstekend opgepakt", vindt Verbeek tegenover FCUpdate.nl. "Ze hebben de goede lijn ingezet met wat meer Europeanen. En toen die vertrokken, hebben ze het met Marokkanen goed doorgezet. De voorzitter heeft er lange tijd gezeten, maar toen Faouzi Lakjaa in 2013 werd aangesteld, hebben ze die lijn voorgezet. Vaak zie je dat voorzitters graag hun eigen weg gaan, maar hij heeft dat een goed vervolg gegeven."

Op beleidsmatige wijze werd aan een goede lichting gebouwd. Een groot deel van de groep met wie Verbeek in 2012 meedeed aan de Olympische Spelen is er ook op het WK in Rusland bij. Onder wie Zakaria Labyad en Nordin Amrabat. Verbeek: "Leuk om te zien dat zij het hebben gehaald. En een teken van het beleid goed geweest is. Er is echt toegewerkt naar iets."

[photo,114235,left,]

Renard: een 'slimme' keuze

Ook de keuze voor Hervé Renard als 'nieuwe' bondscoach zag Verbeek destijds als een slimme. Daarvoor waren tot twee keer toe Marokkaanse coaches in dienst bij de voetbalbond. "Hervé is een heel slimme man. Een Europese coach, maar wel met veel ervaring in Afrika. Daar is het totaal anders voetballen dan op een WK."

De combinatie van Europese en Afrikaanse elementen, is volgens Verbeek een van de successen van Renard. Tel daarbij op dat Marokko zich continu onderscheidt met het gevoerde beleid, doorselecteren en opleiden van talent en je hebt een antwoord waarom ze er voor het eerst sinds 1998 weer bij zijn op het WK. Groot feest was het toen ze zich plaatsten en voor Rusland is de stemming sowieso goed. Maar dat kan ook een gevaar zijn.

Door: Nathan Sprey

Het WK Voetbal Spel 2018. Minimaal 8.000 Euro aan prijzen! 1ste prijs is 5.000 Euro!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen