Waarom AS Roma de ideale tussenstap is voor Ziyech

29 mei 2018, 09:46

AS Roma heeft zich volgens hardnekkige geruchten gemeld voor Ajacied Hakim Ziyech. De middenvelder staat bij vele clubs in de belangstelling en het is een publiek geheim dat hij wel een nieuwe uitdaging wil aangaan. Een tussenstop is de beste weg, zo bleek eerder al uit een analyse van FCUpdate.nl. Maar uit de cijfertjes blijkt dat de Italiaanse hoofdstad de perfecte nieuwe bestemming is voor de middenvelder.

Want wie een goede Ziyech wil zien, moet hem veel vertrouwen én een belangrijke rol geven. Hij moet zich gewaardeerd voelen door fans, medespelers én de trainer. In Amsterdam is vooral dat eerste bijzonder twijfelachtig, omdat hij vaker is uitgefloten dan hem - en veel Ajacieden overigens - lief is. Dat hij toch werd verkozen tot 'Speler van het Jaar' geeft de verdeeldheid wederom aan over de spelmaker, die zich in Amsterdam flink heeft ontwikkeld.

Volgens de Euro Player Index van sporttechnologiebedrijf Remiqz, waarin gekeken wordt naar (gewogen) gele en rode kaarten, blessures, speelminuten, assists en doelpunten, heeft Ziyech zich sterk ontwikkeld in Amsterdam. Wel zit hij nog onder het niveau van spelers als Kevin Strootman (3862), juist omdat zij het ook internationaal laten zien én in een sterkere competitie. De piek van Ziyech in zijn EPI-prestaties liggen logischerwijs ook op het moment dat hij met de Amsterdammers het in Europa goed deden, afgelopen seizoen in de Europa League. Ter vergelijking: Kevin de Bruyne van Manchester City zit er met ruim 5500 ver boven.

[photo,114232,left,]

Ideale club

Qua EPI-index kan Ziyech zeker een stap omhoog maken, maar waarheen? Afgaande van het wensenlijstje van de ambitieuze Ajacied moet het Spanje, Duitsland, Italië of Engeland zijn. Die laatste competitie valt op basis van de statistieken af: de volledige top-zes heeft namelijk een te sterke selectie om hem garanties te geven voor een plek op het middenveld en alles daaronder is niet per se een (sportieve) verbetering ten opzichte van Ajax. De clubindex van de huidige nummer zeven Burnley (2610) ligt namelijk onder die van Ajax (2738).

Qua ruimte op het vaak overvolle middenveld geldt bij clubs als Borussia Dortmund, Valencia, Schalke 04, Villarreal en AC Milan hetzelfde. Ook daar is de concurrentieslag op het middenveld te winnen voor Ziyech; is er een duidelijke verbetering ten opzichte van Ajax; wordt er Europees voetbal gespeeld en voldoet de club aan de eis om in een grote competitite te spelen. Een en ander zal ook flink afhankelijk zijn van het WK dat de Marokkaan deze zomer gaat spelen. In de nationale ploeg van Marokko is hij na een moeizame periode weer meer dan in de armen gesloten: hetgeen bij hem nodig is om een topprestatie te leveren.

Bij een goed WK, zal zijn EPI flink stijgen en zo ook de ingangen naar (sub)topclubs stijgen. Bovendien kan er met de komende transferzomer zomaar ruimte komen op het middenveld bij sterkere clubs: vooralsnog lijkt een stap naar de Europese (sub)top, als allerbeste AS Roma (zie tabel), cijfermatig gezien echter de beste. Daar is zijn kans op speeltijd, de huidige concurrentie en de stap omhoog vanaf Ajax gezamelijk het allerbeste. En Ziyech tekent in dat geval gewoon bij een halve finalist uit de Champions League. Bij een mooie transfersom is daadwerkelijk iedereen tevreden. 

[photo,114233,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen