Van de Sanden bezorgt Lyon met drie assists Champions League

24 mei 2018, 20:34   Bijgewerkt: 24 mei 2018, 20:41

Shanice van de Sanden heeft met Olympique Lyon de Champions League van de vrouwen gewonnen tegen koste van VfL Wolfsburg. Hoewel de Oranje-international donderdagavond pas in de verlenging binnen de lijnen kwam, speelde ze met drie assists wel een sleutelrol in de 1-4 overwinning. Invalster Camille Abily maakte na 115 minuten spelen de allesbeslissende vierde goal van de Fransen in de eindstrijd, die pas in de verlenging écht leuk werd.

Toch was het behoorlijk bizar dat die stand op dat moment al op de borden kwam. In de reguliere speeltijd was er, behoudens een bal die van de lijn werd gehaald van Amandine Henry, weinig gebeurd. In de 69ste minuut werd haar inzet op het oog achter de doellijn tegengehouden door een Duitse verdediger, maar er werd géén doelpunt gegeven. Omdat de Fransen, onder wie Hegerberg, eerder het vizier niet op scherp hadden tegen Wolfsburg, werd er verlengd. En al na drie minuten in de verlenging maakte Pernille Harder, we kennen haar nog uit de EK-finale tegen Oranje van afgelopen zomer, de openingstreffer. Het teken om Van de Sanden in te brengen.

{image[326293][right-half][]}De oranje-international en haar ploeggenoten werden geholpen door een oliedomme tweede gele en dus rode kaart die Alexandra Popp kreeg meteen na de openingstreffer. Met een speler meer en Van de Sanden binnen de lijnen keerde OL bijzonder knap én snel het tij. Na klungelig uitverdedigen ramde Henry de gelijkmaker binnen. Een minuut later gaf Van de Sanden, die bij haar eerste balcontact vanuit de korte hoek ook al bijna scoorde, de bal perfect mee aan Eugénie Le Sommer, die niet faalde: 1-2.

Vier minuten later gaf de Nederlandse wederom een heerlijke voorzet. Die schoot Hegerberg via de grond met een beetje geluk binnen (1-3): in de tien spectaculaire minuten gebeurde meer dan in de negentig daarvoor. Van de Sanden wilde in de tweede helft van de verlenging nog een penalty, nadat haar voorzet werd tegengehouden met de hand. Die kreeg ze echter niet, waarna ze sportieve revanche nam op die beslissing van de scheidsrechter. Ze gaf de ervaren invalster Abily namelijk de gelegenheid om de 1-4 binnen te schieten in de verre hoek en maakte zo haar hattrick aan assists vol.

Voor Abily - die in de slotminuut nog een grote kans miste - betekende de overwinning haar vijfde CL-winst, Van der Sanden hield de cup met de grote oren voor het eerst boven haar hoofd. Maar dat ze dat kon doen, was voor een groot deel ook aan haar te danken. Na haar invalbeurt - en de rode kaart van Popp - kantelde het duel volledig. Dus kan Van de Sanden wederom een feestje vieren.