Politie doet inval bij 35 clubs uit Oekraïne vanwege matchfixing

Politie doet inval bij 35 clubs uit Oekraïne vanwege matchfixing

22 mei 2018 – Met de Champions League-finale in Kiev voor de deur heeft de Oekraïense politie invallen gedaan bij 35 clubs en is in ieder geval één scheidsrechter opgepakt vanwege matchfixing. Vijf clubs die bezoek kregen van de politie spelen op het hoogste niveau. Het betreft FC Zorya, Vorskla, Zirka, Olimpik en Olexandriya. De 35 clubs vormen samen 67 procent van het profvoetbal in Oekraïne.De politie is vijf criminele groepen op het spoor, die te maken hebben met 57 matchfixing-gevallen. Daarbij zijn 328 personen betrokken. "De criminele groepen bestaan uit eigenaren van voetbalclubs, spelers, scheidsrechters, coaches en burgers", citeert persbureau Reuters Arsen Avakov, hoofd van het Ministerie van Buitenlandse zaken in Oekraïne.

Tijdens een persconferentie werden onder andere video's en geluidsfragmenten getoond. "We hebben het bewijs in meer dan een jaar verzameld. Alleen de feiten die we hebben, laten we zien. Dit is om een signaal af te geven dat we dergelijke praktijken willen opruimen", aldus Serhiy Knyazev van de politie. Het is nu aan de aanklager om te beslissen welke mensen vervolgd worden.

"Dit is een historische dag voor het voetbal in Oekraïne. Maar dit is pas het begin", aldus Andriy Pavelko, de voorzitter van de Oekraïense voetbalbond. "We hopen dat het deze keer niet eindigt met een paar boetes."

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 januari 2019

  2. zondag 20 januari 2019