Interview: waar ligt de toekomst van Sergio Padt?

Interview: waar ligt de toekomst van Sergio Padt?

22 mei 2018 – Waar FC Groningen een bij vlagen moeizaam seizoen kende, vormde Sergio Padt een positieve uitzondering. De doelman is aanvoerder, onbetwist nummer één en mag zich als ultieme beloning melden bij Oranje. Zijn toekomst na de interlandperiode is nog ongewis, al wil hij het Noordlease Stadion niet per se verlaten. "Ik geef dit niet zomaar op", zegt hij in gesprek met FCUpdate.nl.Dat de 27-jarige doelman interesse van andere clubs wekt, mag nauwelijks een verrassing heten. Een stap hogerop behoort dan ook tot de mogelijkheden. "Ik heb al wel wat dingetjes gehoord, maar volgens mij is er nog niks concreet bij de club", zegt Padt daar zelf over. Na Oranje gaat hij eerst met FC Groningen om tafel. "Misschien komen wij dan wel met het nieuws dat er een andere club is, maar de insteek zal zijn om er met Groningen uit te komen."

'Er is voor mij meer dan enkel geld'


Padt is namelijk in een fase van zijn carrière aanbeland, waarin meer dan enkel het geld telt. "Ik kom ook uit een omgeving in België (AA Gent, red.) waar ik heel ongelukkig was en ik het moeilijk had. Soms moet je dan ook kunnen waarderen wat je wel hebt: het aanvoerderschap, het publiek dat mij hier erg waardeert en toejuicht en mijn gezin dat het in Groningen goed naar de zin heeft."

"Dit betekent nog niet dat ik honderd procent zeker blijf, maar ik hou het allemaal wel in mijn achterhoofd. Misschien komt er wel een grotere club dan Groningen, maar dat betekent nog niet dat ik daar gelijk voor kies. Het gevoel moet goed zijn. Dit lever ik zeker niet zomaar in", zinspeelt Padt voorzichtig op een langer verblijf in de noordelijke hoofdstad.

'Ik wil niet nog zo'n seizoen'
Mocht het inderdaad tot contractverlenging komen, heeft Padt wel een paar duidelijke wensen bij de Trots van het Noorden. Zijn boodschap is helder: niet nog een seizoen vergelijkbaar met het vorige. "Het is zeker niet alleen het salaris waar je dan over praat. Ik heb al vaker aangegeven: vorig seizoen was mijn zwaarste seizoen van alle vier. Er speelden toen veel randzaken. Misschien hebben we daardoor uiteindelijk zelfs de play-offs gemist."

"Ik vind de selectie dan ook een belangrijk aspect voor volgend jaar, wie gaan er weg en wie blijven. We moeten met Groningen zeker niet nog zo'n seizoen hebben", is de sluitpost duidelijk. "Dat heeft niet alleen met deze groep te maken, ook met andere jongens die er misschien bij komen. Er moet dan voldoende geld en middelen zijn om die spelers te kunnen aantrekken."

Met het presenteren van Danny Buijs als nieuwe hoofdtrainer heeft Groningen volgens Padt alvast een eerste stap in de goede richting gezet. Het directe karakter spreekt hem aan, de onervarenheid ziet hij niet als een onoverkomelijk probleem. "Iedereen moet een keer een eerste kans krijgen. Ik heb volledig vertrouwen in Hans Nijland en Ron Jans en denk dat zij hun huiswerk goed hebben gedaan."

Omgekeerd ziet Buijs in Padt één van zijn sterkhouders voor volgend seizoen. Een signaal dat de keeper zeker meeneemt in zijn toekomstplannen. "Ongeveer twee maanden geleden hebben we al een keer gesproken. Hij zei meteen mij er graag bij te willen hebben. En sindsdien, eigenlijk op advies van de nieuwe trainer, is mijn zaakwaarnemer ook met Hans Nijland en Ron Jans in contact gekomen over contractverlenging."

Oranje: 'Na Bizot willen ze nu mij zien'


De gesprekken zouden eigenlijk in deze weken plaatsvinden, maar zijn op verzoek van Padt opgeschoven, mede door zijn selectie voor het Nederlands elftal. Oranje geniet momenteel absolute prioriteit. "Dit is gewoon een hele belangrijke fase voor mij. Ik wil ook daar laten zien wat ik waard ben en weet uit ervaring dat twee dingen aan mijn hoofd dan niet werkt."

Waar Padt de vorige keer nog afviel ter faveure van AZ-collega en voormalig FC Groningen-goalie Marco Bizot, krijgt hij ditmaal wel het vertrouwen van Ronald Koeman. "De vorige keer hebben ze Bizot bekeken en nu willen ze mij iets langer zien. Dan maken ze richting augustus een keuze. Tegen die tijd hebben ze een duidelijk beeld van iedereen, ook van de spitsen, middenvelders en verdedigers. Dan hoeven ze daarna niet meer echt te testen."

Met het oog op die keuze wil Padt zijn huidige kans bij Oranje met beide handen aanrijpen. Tegelijkertijd beseft hij dat het daadwerkelijke interlanddebuut nog steeds ver weg is. "Ik zal altijd laten zien wat ik waard ben. Maar mocht er met de eerste keeper iets gebeuren, dan is natuurlijk eerst de tweede doelman aan de beurt. Er moet volgens mij nog heel wat gebeuren, wil ik als derde keeper snel in het veld komen."

Door: Ronald Vording


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 19 november 2018