"Het is een geschenk dat ik mag uitkomen voor Marokko"

"Het is een geschenk dat ik mag uitkomen voor Marokko"

16 mei 2018 – Hakim Ziyech heeft bijzonder veel zin in het komende wereldkampioenschap met Marokko in Rusland. De middenvelder kijkt uit om het op te nemen tegen Iran, Spanje en Portugal. Ook heeft hij nog zéker geen spijt van zijn keuze voor Marokko, het land dat hij verkoos om te vertegenwoordigen boven Nederland."Dat ik voor Marokko mag uitkomen is echt een geschenk. Het is bovendien ook een heel bijzondere beleving. Hoe ze je daar benaderen en behandelen is zo ontzettend anders dan hier", vertelt de middenvelder op de clubsite van Ajax. "De stadions zijn bijvoorbeeld al lange tijd voordat de wedstrijd start bomvol. Drie uur voor de wedstrijd gonst het al op de tribunes. Misschien komt dat wel door het zuidelijke temperament van de Marokkanen. Er zit echt vuur in die mensen. Het is er nooit stil op de tribune. Geen seconde."

Bij de nationale ploeg trekt hij veel op met de speler die normaliter in de Nederlandse competitie juist een vijand is: "Karim El Ahmadi is echt mijn maatje", aldus Ziyech. "De kleedkamerhumor is trouwens ook heel anders in Marokko. In Amsterdam haal ik echt een hoop flauwe geintjes uit met mijn ploeggenoten. Vaseline in iemands sokken, Tijgerbalsem in iemands boxer, noem maar op. Kijk, dat soort schuine grappen haal je in Marokko niet zo snel uit. We zijn daar wat serieuzer. Er wordt meer gepraat met elkaar. Wat volwassener misschien."

In die hoedanigheid voelt de middenvelder zich thuis, al is dat in Nederland óók het geval. Ziyech: "Veel Marokkanen zeggen: 'In Nederland ben ik een Marokkaan en in Marokko ben ik een Nederlander'. Dat had ik ook wel. Maar sinds ik voor het Marokkaanse elftal koos, zien ze me als volwaardig Marokkaan."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 17 oktober 2018

  2. dinsdag 16 oktober 2018