De Graafschap
4 – 1
Fortuna Sittard
FC Emmen
0 – 2
PSV

Vitesse ruikt voorronde Europa League dankzij late goal Kashia

Vitesse ruikt voorronde Europa League dankzij late goal Kashia

15 mei 2018 – Vitesse heeft een grote stap gezet richting winst van de play-offs om Europees voetbal. De formatie van Edward Sturing versloeg dinsdagavond FC Utrecht met 3-2, dankzij een rake kopbal van Guram Kashia in de extra tijd. Absolute hoogtepunt van het duel was de 2-1 van Bryan Linssen. De aanvaller liet het thuispubliek juichen met een weergaloze lob vanaf de zijlijn. Over vier dagen vindt de beslissende return in Utrecht plaats.Ondanks dat de treffer niet de winnende was, zullen de thuissupporters vooral terugdenken aan het derde doelpunt van de avond. Linssen ontving de bal na een doorgeschoten voorzet op de achterlijn van het veld, na achtenzeventig minuten spelen. De aanvaller zocht zijn linkerbeen en wipte de bal prachtig over de keeper en in het zijnet van de binnenkant van het doel: 2-1.

Linssen dacht daarmee de wedstrijd te beslissen, maar het duel bleek allerminst gespeeld. Zakaria Labyad legde in de zesentachtigste minuut aan voor een schot van afstand, dat niet houdbaar bleek voor doelman Jeroen Houwen. De enerverende slotfase was typerend voor de wedstrijd, die alle kanten opging, maar uiteindelijk winnend af werd gesloten door Vitesse. Centrale verdediger Kashia kopte een vrije trap van Alexander Büttner knap binnen, door de bal met een boog in de verre hoek te mikken, waardoor Vitesse alsnog aan het langste eind trok.

Het scoreverloop van de wedstrijd had evengoed heel anders kunnen verlopen, na een openingsfase waarin grote kansen werden uitgewisseld door beide ploegen. Utrecht had binnen twee minuten spelen al tot scoren kunnen komen. Yassin Ayoub schoot eerst een volley voorlangs. Enkele seconden later verraste een voorzet van Mark van der Maarel, na terugleggen van Klaiber met de hak, middenvelder Sander van de Streek, die een opgelegde kans naast poeierde.

Aan de andere kant van het veld schoot Vitesse na tien minuten spelen twee keer achter elkaar op dezelfde paal. Tim Matavz mikte een afgeslagen hoge bal richting de korte hoek en zag zijn inzet via de handen van David Jensen op de paal belanden. Uit de rebound raakte een volley Mason Mount van dichtbij dezelfde doelpaal, tot ontsteltenis van de thuissupporters.

Mount mocht net voor rust alsnog juichen. De kleine spelverdeler koos in de zestienmeter slim positie, terwijl Roy Beerens vanaf de rechterflank een voorzet produceerde. Mount kon vrij inknikken vanaf een meter of twaalf en zag zijn kopbal in de uiterste verre hoek vallen, buiten bereik van doelman Jensen: 1-0.

In de tweede helft hervond FC Utrecht zichzelf en kwam de uitploeg terug in de wedstrijd dankzij de 1-1  van centrale verdediger Ramon Leeuwin. Een hoekschop van de ingevallen Zakaria Labyad, die niet fit genoeg was om te starten, bereikte het hoofd de inlopende Leeuwin, die de bal feilloos tegen de touwen knikte. Dankzij de 3-2 zege kent Vitesse een goede uitgangspositie voor de beslissende return van de finale. Deze zal aankomende zaterdag plaatsvinden. 

Opstellingen en beoordelingen*
FC Utrecht:
David Jensen 5; Giovanni Troupée 6, Ramon Leeuwin 6, Willem Janssen 5.5, Mark van der Maarel 5; Rico Strieder 4,5 (80. Anouar Kali -), Sean Klaiber 4,5, Sander van de Streek 6, Yassin Ayoub 7; Lukas Görtler 5, Gyrano Kerk 6 (57. Zakaria Labyad 7).

Vitesse: Jeroen Houwen 5; Vyacheslav Karavaev 6, Guram Kashia 7 (89. Luc Castaignos -), Matt Miazga 5, Alexander Büttner 5; Thulani Serero 6.5, Mason Mount 6.5, Navarone Foor 4.5; Roy Beerens 6.5, Tim Matavz 6 , Bryan Linssen 6.5 (85. Maikel van der Werff -).

Man of the match: Guram Kashia

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 20 januari 2019

  2. zaterdag 19 januari 2019