ErediVisie: Groenendijks sprookjes, rookbommen en Bizot-imitatie

7 mei 2018, 11:35   Bijgewerkt: 7 mei 2018, 11:54

De laatste speelronde van de Eredivisie werd positief kleur gegeven door Alireza Jahanbakhsh, ADO Den Haag en Steven Berghuis, maar er gebeurden ook genoeg minder positieve zaken in de 34ste speelronde van het seizoen 2017/2018. Wat te denken van de rookbommen bij FC Twente, de ineenstorting van PEC Zwolle en het gestuntel van Hidde Jurjus, Kostas Lamprou en Matthijs de Ligt. Dit en meer in de laatste ErediVisie van dit seizoen.

De sprookjes van Groenendijk

{image[325939][right-half][]}Een prachtseizoen werd door ADO Den Haag zondag afgesloten met de negende plek. Dat deed het door dankzij een goede eerste helft met 2-3 te winnen bij Roda JC. Het behalen van de play-offs is voor Alfons Groenendijk de kroon op het werk. Dat uitgerekend PEC Zwolle het kind van de rekening is geworden is, maakt een ander verhaal compleet. Eerder dit seizoen overhandigde John van 't Schip een sprookjesboek aan Groenendijk, die er toen met ADO minder rooskleuriger voor stond dan PEC. Zondag werd de inhaalslag van ADO echter compleet gemaakt, waarna Groenendijk in de spelersbus het sprookjesboek zat te lezen met de benen languit. Voetbalhumor in optima forma.

De complete ineenstorting van PEC Zwolle?

{image[325979][right-half][]}De naam van PEC Zwolle is gevallen. Voor de winterstop verbaasde de ploeg vriend en vijand en acteerde het als een heuse topclub, maar na de winteronderbreking kwam PEC voor de dag als een degradatiekandidaat. Met een 6-0 oorwassing in Alkmaar sloten De Blauwvingers het seizoen dan ook in stijl af. Dat PEC daardoor de play-offs misloopt, is misschien maar beter ook. Van de laatste twaalf duels won het team er slechts één, nota bene tegen nummer zeventien Sparta. Na afloop van de zeperd bij AZ kon voorzitter Adriaan Visser het niet laten om op Twitter zijn frustratie te uiten, iets wat zorgde voor een stortvloed aan reacties in de voetbalwereld. Van 't Schip hield zich echter opvallend rustig. "Het lijkt me ook niet handig dat ik daar nu wat over zeg. Als de voorzitter vragen heeft dan is dat logisch, maar daar zullen we ongetwijfeld nog over praten", zei de trainer. Klasse.

Het afscheid van Twente

{image[325981][right-half][]}Nee, onopgemerkt ging de voorlopig laatste Eredivisie-wedstrijd van FC Twente niet voorbij. De gedegradeerde hekkensluiter speelde weliswaar gelijk tegen NAC Breda, maar kwam ook negatief voorbij. Tot twee keer toe werd de wedstrijd onderbroken vanwege vuurwerk op de tribunes, wat voor een enorme rookontwikkeling zorgde. Ongetwijfeld zal Twente hiervoor een boete krijgen van de KNVB. Gezegd moet ook worden dat Twente in de letterlijk zwarte week ook positief in het nieuws kwam. Ondanks de degradatie naar de Jupiler League ging het aantal seizoenkaarten van FC Twente als een speer: de Tukkers verkochten op de eerste dagvan de verkoop van volgend jaar al ruim 3.500 (!) jaarkaarten en dat is ruim drie keer zo veel als vorig jaar op de eerste dag, toen er ruim duizend over de toonbank gingen. Hopelijk voor Twente keert de club uit Enschede snel terug in de Eredivisie.

De jacht van Alireza en Wout

{image[325943][right-half][]}Er was zondag zeker niet op alle Eredivisie-velden nog spanning, maar bij AZ tegen PEC Zwolle was dit zeker wel het geval. Toen al snel duidelijk werd dat PEC niet in staat was om voor het play-off-ticket te strijden, ging de focus in Alkmaar volledig op de strijd om de topscorerstitel in de Eredivisie. Alireza Jahanbakhsh had de beste papieren en scoorde al snel twee keer, maar toen Wout Weghorst datzelfde deed in de tweede helft had hij ineens haast. De aanvoerder bleef echter steken op achttien treffers, terwijl Jahanbakhsh zijn topscorerstitel met een late derde treffer tegen PEC met goud omlijstte. De Iraniër heeft een geweldig seizoen achter de rug met 21 treffers en twaalf assists. Welke club haalt deze fantastische buitenspeler op uit Alkmaar?

Gestuntel in de achterhoede

{image[325938][right-half][]}Op 7 april hadden we de blunder van Marco Bizot tegen PSV en 6 mei 2018 gaat de geschiedenisboeken in als de dag waarop Hidde Jurjus een soortgelijke fout maakte tegen ADO Den Haag. De goalie schoot de bal tegen het uitgestoken been van ADO-spits Johnsen aan, waarna de bal in het doel rolde. Jurjus was niet de enige die de mist inging tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie, want ook Matthijs de Ligt en Kostas Lamprou kwamen in aanmerking voor de titel 'Comedy Capers'. De Griekse Ajax-debutant stormde zijn goal uit, terwijl De Ligt bij zijn terugspeelbal er vanuit was gegaan dat de keeper nog in de goal stond. Het gevolg: een heel knullig eigen doelpunt. Het was sowieso niet de middag van De Ligt, die na zijn blunder van vorig seizoen op Kralingen ook zondag geen gelukkige editie van Excelsior - Ajax beleefde. Na afloop van het duel wilde de verdediger zijn shirt in het uitvak gooien, maar hij gooide het zo hard dat het stof op het dak van het stadion belandde.

Wat verder opviel: PSV won na het behalen van de titel geen wedstrijd meer, de zeperd van Sparta en het late afscheid van Jürgen Locadia en Davy Pröpper bij PSV.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen