Welke aanvaller wordt de topscorer van de Eredivisie dit seizoen?

5 mei 2018, 14:09

Naast twee play-offtickets voor Europees voetbal, is in de laatste speelronde van de Eredivisie ook vooral nog de topscorerstitel nog te vergeven. Maar liefst zes spelers maken een serieuze kans om zich te kronen tot beste schutter van dit seizoen. In samenwerking met Remiqz gaat FCUpdate.nl dieper in op de materie: wie van de zes heeft het hoogste scoringspercentage, betekent een hogere EPI-waarde ook een hoger scoringspercentage en wat is de bijdrage van de schutter bij zijn club.

Alireza Jahanbakhsh heeft op voorhand de beste papieren in handen. De Iraniër van AZ voert met achttien doelpunten de topscorerslijst aan, maar Bjørn Johnsen, Hirving Lozano (beiden 17 goals), Wout Weghorst, Steven Berghuis, Bryan Linssen en Fran Sol (allen 16 doelpunten) hijgen Jahanbakhsh serieus in de nek.

Opvallend is dat de spitsen van Ajax (Klaas-Jan Huntelaar, Kasper Dolberg), Feyenoord (Nicolai Jørgensen) en PSV (Luuk de Jong) ontbreken in het rijtje kandidaten voor de topscorerstitel. Johnsen van ADO Den Haag speelde ongeveer hetzelfde aantal wedstrijden als Huntelaar (13), Jørgensen (10) en De Jong (12), maar is veel trefzekerder.

Scoringspercentage

Dus ga je kijken naar de effectiviteit, het scoringspercentage. Dat vloeit voort uit de doelpunten in vergelijking met het aantal schoten. Met andere woorden: hoeveel schoten heeft een spits gemiddeld nodig voor één doelpunt. Sol is wat dat betreft de meest effectieve spits van de Eredivisie. Het goudhaantje van Willem II nam 71 keer het vijandelijke doel onder vuur, en was 16 keer trefzeker. 23 procent – bijna een kwart - van zijn schoten waren raak.

[photo,113737,left,]

EPI versus scoringspercentage

Je zou verwachten een hogere EPI-waarde ook een hogere scoringspercentage betekent. Immers, de EPI (Euro Player Index) van Remiqz vertaalt de relatieve kwaliteit van een speler naar een getal. Met dat gegeven is het een grote verrassing als Johnsen topscorer van de Eredivisie wordt. Zijn EPI is het laagste van alle andere vijf spelers. Echter, de Euro Player Index kijkt niet enkel naar doelpunten. Ook de waarde van een doelpunt verschilt per keer: zo weegt een winnend doelpunt in blessuretijd zwaarder dan de 7-0 na een uur voetballen. Daarnaast bepalen gele en rode kaarten, blessures, speelminuten en assists de EPI-waarde.

[photo,113739,left,]

Contributie

ADO Den Haag is het meest afhankelijk van hun topscorer. Johnsen 'betaalt' de hoogste contributie, in het percentage doelpunten ten opzichte van het totaal aantal goals van zijn ploeg. En ADO Den Haag scoort al relatief weinig dit seizoen. Alleen de onderste vijf clubs en Excelsior scoren minder dan de formtie van Alfons Groenendijk. Voor de Residentieclub is het dan ook te hopen dat Johnsen ook volgend seizoen in de Hofstad speelt. De eerste, sluimerende interesse is al op gang gekomen. Als de boomlange spits straks ook nog de topscorerstitel opstrijkt, wordt dat alleen maar meer. Lozano draagt het minste bij, al is dat niet gek: PSV maakte samen met Ajax by far de meester doelpunten dit Eredivisie-seizoen.

[photo,113738,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen