Van Halst kondigt definitief zijn afscheid aan bij FC Twente

1 mei 2018, 14:23   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jan van Halst heeft zijn vertrek aangekondigd bij FC Twente. De commercieel directeur heeft dat vanmiddag aan het personeel bekend gemaakt, niet veel later volgde een persbericht van de degradant. Eerder al was zijn dubbelfunctie met die van technisch directeur onhoudbaar geworden. Na de degradatie was ook zijn andere functie niet meer te behouden: hij voelt zich mede-verantwoordelijk.

"Ik wist waar ik aan begon toen ik ruim twee jaar geleden instapte. De club hing aan een zijden draad, de financiën waren niet op orde en de organisatie was uitgehold. Dat het een megaklus zou worden is ook gebleken", kijkt Van Halst terug op de site. Hij voelt zich mede verantwoordelijk voor de sportieve wanorde: "Ondanks die sportieve teleurstelling, merk je nu alweer veel strijdvaardigheid bij de achterban en bij al die hardwerkende collega's van de club. Dat is mooi om te zien en maakt FC Twente uniek. Die onvoorwaardelijke steun zal ook nodig zijn om de club weer terug te brengen naar de Eredivisie. Dat zal zonder mij zijn. Het is aan andere mensen om nu in deze moeilijke fase de handschoen op te pakken."

{image[325813][right-half][]}Verantwoordelijkheid

Volgens algemeen directeur Erik Velderman is het moedig dat Van Halst is ingestapt. "De club stond in de brand en stond het voortbestaan serieus op het spel. Niet veel bestuurders zouden dit aangedurfd hebben, maar hij deed het. Mede dankzij zijn inzet werd de club in 2016 gered en konden we weer langzaam bouwen aan de toekomst."

Dat er veel kritiek is op zijn functioneren, vindt Velderman ondanks de degradatie onterecht. "Het beeld dat van Jan tijdens dit seizoen is neergezet doet geen recht aan de rol die hij hier heeft vervuld. Dit jaar is voor iedereen bij FC Twente een zeer teleurstellend seizoen op sportief vlak, ook voor ons als directie. Ik snap zijn besluit, hoe jammer dat ook is."

Omdat Van Halst mede verantwoordelijk voor de degradatie is van de Tukkers, hij stelde als 'TD' de selectie samen en stelde Gertjan Verbeek aan als opvolger van de door hem ontslagen René Hake, was zijn positie binnen de club inmiddels helemaal onhoudbaar geworden. Eerder was er ook al kritiek op de (vele) media-optredens van Van Halst, waar hij verplicht werd om mee te stoppen. Uiteindelijk houdt hij de eer aan zichzelf.

Het maakt overigens wel de weg vrij voor Fred Rutten. Het is een publiek geheim dat hij geen vriend is van Van Halst: eerder werd dinsdag nog bekend dat Rutten op weg is naar Enschede, om de club daar van onder af aan op te bouwen. Hij heeft een clausule in zijn contract bij Maccabi Haifa waarmee hij voortijdig kan vertrekken.

Begroting

De club uit Enschede gaat sowieso snijden in de begroting. Naar verwachting krimpt die van dertig miljoen euro naar achttien à twintig miljoen. Voor wie en welke afdelingen dat precies gevolgen heeft, moet de komende maanden blijken. Wel zijn de Tukkers vastbesloten om dat niet ten koste te laten gaan van de scouting en voetbalacademie in Enschede.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen