Ziyech: eerst een tussenstop nodig in de Europese subtop

1 mei 2018, 09:17   Bijgewerkt: 1 mei 2018, 15:15

Hakim Ziyech werd dit weekend uitgekozen tot 'Speler van het Jaar' bij Ajax. Hij staat bij bijna alle lijstjes bovenaan als het gaat om de uitblinkers van de Eredivisie. Dat de Marokkaan na dit seizoen vertrekt uit Amsterdam, lijkt dan ook wel vast te staan. Maar wat is de beste nieuwe bestemming voor de middenvelder: de Europese top óf subtop? En: welke club heeft er nog ruimte op het middenveld? Een blik op de cijfers.

Het is een publiek geheim dat Ziyech een vaste plek in het elftal moet hebben om te renderen. Hij moet zich gewaardeerd voelen door fans, medespelers én de trainer. In Amsterdam is vooral dat eerste bijzonder twijfelachtig, omdat hij vaker is uitgefloten dan hem - en veel Ajacieden overigens - lief is. Dat hij toch werd verkozen tot 'Speler van het Jaar' geeft de verdeeldheid wederom aan over de spelmaker, die zich in Amsterdam flink heeft ontwikkeld.

Volgens de Euro Player Index van sporttechnologiebedrijf [a,http://www.remiqz.com/,_blank,Remiqz], waarin gekeken wordt naar (gewogen) gele en rode kaarten, blessures, speelminuten, assists en doelpunten, heeft Ziyech zich sterk ontwikkeld. Wel zit hij nog onder het niveau van spelers als Kevin Strootman (3862), juist omdat zij het ook internationaal laten zien én in een sterkere competitie. De piek van Ziyech in zijn prestaties liggen logischerwijs ook op het moment dat hij met de Amsterdammers het in Europa goed deden. Ter vergelijking: Kevin de Bruyne zit er met ruim 5500 ver boven.

[photo,113680,left,]

Ideale club

Qua EPI-index kan Ziyech zeker een stap omhoog maken, maar waarheen? Afgaande van het wensenlijstje van de ambitieuze Ajacied moet het Spanje, Duitsland, Italië of Engeland zijn. Die laatste competitie valt op basis van de statistieken af: de volledige top-zes heeft namelijk een te sterke selectie om hem garanties te geven voor een plek op het middenveld en alles daaronder is niet per se een (sportieve) verbetering ten opzichte van Ajax. De clubindex van de huidige nummer zeven Burnley (2610) ligt namelijk onder die van Ajax (2738).

Een en ander zal ook flink afhankelijk zijn van het WK dat de Marokkaan deze zomer gaat spelen. In de nationale ploeg van Marokko is hij na een moeizame periode weer meer dan in de armen gesloten: hetgeen bij hem nodig is om een topprestatie te leveren. Bij een goed WK, zal zijn EPI flink stijgen en zo ook de ingangen naar (sub)topclubs stijgen. Bovendien kan er met de komende transferzomer zomaar ruimte komen op het middenveld bij sterkere clubs: vooralsnog lijkt een stap naar de Europese subtop cijfermatig gezien echter de beste.

[photo,113687,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen