Fortuna promoveert na zestien jaar, Jong Ajax kampioen

28 april 2018, 23:27

Fortuna Sittard keert na zestien seizoenen weer terug naar de Eredivisie. De Limburgers wonnen na wederom een fantastische Jupiler League-speelronde in eigen huis met 1-0 van Jong PSV, waardoor de sensationele promotie een feit werd. Jong Ajax kroonde zich als eerste beloftenelftal ooit als kampioen van de Jupiler League door na een achterstand in eigen huis MVV Maastricht te kloppen (2-1). NEC verspeelde bij FC Dordrecht punten, waardoor de Nijmegenaren via de play-offs moeten promoveren.

Fortuna Sittard – Jong PSV: 1-0

Een uitverkocht stadion in Sittard moest Fortuna voor het eerst sinds 2002 naar de Eredivisie loodsen. Het fanatisme langs de zijlijn miste zijn uitwerking niet, want de elf Fortunezen waren in het eerste bedrijf de enige ploeg die kansen creëerde. Lars Hutten was een kopbal heel dichtbij, maar knikte de bal net naast. Ook een geweldige uithaal van Perr Schuurs trof geen doel, want Jong PSV-doelman Luuk Koopmans had een puike redding in huis. Het was een klein wonder dat Fortuna niet ging rusten met een voorsprong.

Na rust was de ban al snel gebroken. Finn Stokkers knikte raak uit een hoekschop en zorgde voor een explosie van vreugde. Vanaf dat moment was Fortuna ook virtueel de kampioen van de Jupiler League. Dat werd het door de overwinning van Jong Ajax niet, maar in Sittard en omstreken maalde niemand daarom. Fortuna Sittard keert door de overwinning voor het eerst sinds 2002 terug in de Eredivisie. En daar had aan het begin van het seizoen niemand rekening meer gehouden.

Jong Ajax – MVV Maastricht: 2-1

De Amsterdammers wonnen de laatste vijf wedstrijden. Een nieuwe driepunter op De Toekomst zou het eerste kampioenschap voor een beloftenelftal in de Jupiler League betekenen. Mateo Cassierra was met zijn doelpoging voor rust het meest dichtbij een doelpunt, maar hij raakte de buitenkant van de paal. Veel viel er verder niet te beleven in Amsterdam. Scoren was het devies na rust. Het lukte de ploeg van Michael Reiziger alleen niet. Wat heet: Cassierra hield een MVV'er vast in het eigen strafschopgebied. Kelechi Nwakali zorgde vanaf elf meter voor een doodstil Amsterdam: 0-1. Plots ging het lopen bij Jong Ajax. Binnen een paar minuten was de achterstand omgebogen in een voorsprong. Invaller Kaj Sierhuis tikte de 1-1 en Cassierra schoot de 2-1 binnen, waardoor Jong Ajax weer virtueel kampioen was. Dat hielden de jonkies uit Amsterdam vol tot het laatste fluitsignaal, waarna de ontlading gigantisch was.

FC Dordrecht – NEC: 3-3

NEC wist voor het treffen tegen FC Dordrecht al dat het afhankelijk was van de wedstrijden in Amsterdam en Sittard. De ploeg van Pepijn Lijnders moest in ieder geval winnen om uitzicht te houden op promotie en een eventuele titel. Daar leken de Nijmegenaren zich in de openingsfase niet van bewust. Binnen zeven minuten stond Dordt met 1-0 voor dankzij een mooie goal van Andreas Calcan. Gevaarlijk werd NEC lang niet, ondanks dat het na een half uur spelen al een man meer had. Dordrecht-speler Julies Bliek mocht vertrekken na twee gele prenten. Het leverde vlak voor rust een doelpunt op, maar dan wel voor de thuisploeg. Dordrecht counterde razendsnel en zag Denis Mahmudov de bal onder doelman Joris Delle schuiven: 2-0.

De Nijmegenaren hadden na de thee het spreekwoordelijke andere vaatje gevonden om uit te tappen. Binnen vijf minuten zorgden twee doelpunten van Anass Achahbar voor een weggepoetste achterstand: 2-2. Wojciech Golla maakte na een uur spelen zelfs de 2-3, waardoor de comeback compleet was. Winnen deed NEC niet, want vlak voor tijd scoorde Calcan de 3-3. NEC moet daardoor via de play-offs zien te promoveren.

Almere City FC – FC Volendam: 2-0

Interessant was ook het treffen tussen Almere City FC en FC Volendam. De bezoekers moesten winnen van de Flevolanders om een play-off-ticket te bemachtigen. Daar speelde de thuisclub handig op in. Volendam mocht van de gastheren het spel maken, waarna Almere City geregeld gevaarlijk counterde. Scoren deden mannen uit Volendam niet. Sylvester van der Water en Tom Overtoom wel, waardoor Almere City met 2-0 won en mag deelnemen aan de play-offs.

Overige uitslagen

FC Emmen – Jong FC Utrecht: 0-0

FC Oss – FC Eindhoven: 1-1

Go Ahead Eagles – FC Den Bosch: 1-2

Helmond Sport – RKC Waalwijk: 2-2

Jong AZ – De Graafschap: 2-2

Telstar – Cambuur: 0-1

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen