Salah-show brengt Liverpool op rand finale Champions League

24 april 2018, 22:54   Bijgewerkt: 24 april 2018, 23:00

Liverpool heeft dinsdagavond aan de hand van Mohamed Salah een ruime zege geboekt in de halve finale van de Champions League op AS Roma: 5-2. Het leek een enorme afstraffing te gaan worden voor de Italianen, maar dankzij late treffers van Edin Dzeko en invaller Diego Perotti mag Roma nog hopen op de finale. Uitblinker aan de kant van Liverpool was Salah, hij verzorgde twee goals voor rust en twee assists na de pauze.

Afgelopen zomer maakte Salah de overstap van Roma naar Liverpool. In twee seizoenen had hij in de Italiaanse hoofdstad 29 goals gemaakt, in zijn eerste seizoen in de Engelse havenstad scoorde hij al 31 keer in 35 Premier League-wedstrijden. Mede daarom werd hij kozen zijn collega's hem tot beste speler van de Premier League. Ook in de Champions League bewees de Egyptenaar zijn waarde: hij scoorde bijvoorbeeld in beide kwartfinales tegen Manchester City (3-0 en 1-2) één keer. Nu trof de Egyptenaar zijn voormalige club Roma en ook de Italianen kregen zijn klasse te zien.

Het duurde echter wel even voordat Salah scoorde. Liverpool had in de eerste twintig minuten veel moeite met Roma en zwijnde dat een schot van Aleksandar Kolarov via de grabbelende Loris Karius op de lat uiteen spatte. Behalve de poging van de linksback en een inzet van Kevin Strootman in de derde minuut speelde Roma in de eerste helft echter weinig meer klaar en in het vervolg was het de beurt aan Salah.

Een geweldige goal, die gezien het overwicht dat Liverpool op dat moment zeker niet uit de lucht kwam vallen. Roma leek met 1-0 de rust te halen, maar Salah liet in de laatste minuut van de officiële speeltijd opnieuw van zich horen. Bij een razendsnelle uitbraak was Roberto Firmino de aangever met een mooie pass binnendoor, waarna Salah met een subliem stiftje de uitgekomen Alisson verschalkte: 2-0.

De koek wat betreft Salah was daarmee op, hij kreeg bij de stand van 5-0 een publiekswissel. In de 5-0 van Firmino had hij geen aandeel: Firmino kopte raak uit een corner die niet door James Milner werd genomen. Vervolgens ging de handrem erop bij Liverpool, de thuisploeg zakte terug en bracht AS Roma daarmee in hun spel.

De 5-2 volgde snel na de 5-1. James Milner blokte een afstandsschot van Radja Nainggolan met de hand en scheidsrechter Felix Brych wees resoluut naar de stip. Invaller Perotti ging achter de bal staan en schoot de penalty feilloos binnen. Zo eindigde een heerlijke voetbalavond in een 5-2 overwinning voor Liverpool, dat niet helemaal tevreden van het veld afliep. Roma mag nog hopen op de finale, maar staat opnieuw voor een loodzware opgave.