Een mooi, maar niet hét gedroomde CL-afscheid voor Kuipers

25 april 2018, 11:00

Als Björn Kuipers (45), zoals aangekondigd, inderdaad na dit seizoen het voor gezien houdt, dan wordt de heerlijke halve finale tussen Real Madrid en Bayern München zijn allerlaatste wedstrijd in het miljardenbal. Een prachtig afscheid voor de scheidsrechter, maar niet op het podium waar hij dat het liefst had gedaan, het gedroomde afscheid.

Zijn eerste kwartfinale, 3 april 2012, is wederom in Barcelona. De Catalanen spelen tegen AC Milan op het scherpst van de snede: Kuipers trekt achtmaal geel en geeft de thuisploeg twee (!) penalty's. Heel Italië valt na het duel over hem heen: trainer Massimiliano Allegri spreekt van 'een cadeautje'. Het zijn de enige twee strafschoppen voor Barcelona in de zeven wedstrijden onder Kuipers' leiding in het kampioenenbal.

Een jaar later fluit hij de club van Lionel Messi wederom in de kwartfinale, maar mag hij ook een ronde daarna nog optreden (afgelopen dinsdag exact vijf jaar geleden). Kuipers is getuige van de grote Robert Lewandowski-show tegen Real Madrid: vanuit een door Kuipers terecht gegeven strafschop (die hij vóór de pauze niet gaf, waarna de bezoekers uit een counter de 1-1 maakten) schiet de Pools aanvaller zijn vierde treffer binnen. De Koninklijke krijgt een flink pak slaag van Borussia Dortmund (4-1).

De finale

Het is allemaal een opmaat naar de grote finale, op 24 mei 2014. Het seizoen waarin hij Manchester City, Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester United en Olympiakos al floot, krijgt de geboren Oldenzaler de finale van de Champions League aangewezen - zijn negende eindstrijd op dat moment. Met twaalf gele kaarten zet hij een record: nooit eerder vallen er zoveel kaarten in een finale van de Champions League. "Ik droom dat er na de wedstrijd niemand over mij praat", laat Kuipers vooraf aan Real - Atlético (ditmaal 4-1 vóór Real) nog weten.

Toch scoort de scheidsrechter een (meer dan) ruime voldoende, wat hem ook helpt tijdens het WK 2014. Ook Sergio Ramos geeft de arbiter complimenten, nadat hij in de beginfase gewaarschuwd wordt door Kuipers vanwege commentaar op de leiding. "Very good Kuipers, nice Kuipers, good decision Kuipers, thank you Kuipers", somt de scheidsrechter de complimenten van de Real-captain later op. Door de goede prestaties van Oranje komt hij in Brazilië overigens niet in aanmerking voor de eindstrijd. "Niet de FIFA, maar Louis van Gaal stuurt je naar huis", deelt de scheidsrechtersbaas hem mede.

[photo,113548,left,]

Illuster rijtje

In het rijtje met Leo Horn (tweemaal EC I), Charles Corver (EC I) en Dick Jol (CL) is Kuipers een van de weinige Nederlandse arbiters met een gefloten finale in de belangrijkste competitie van Europa. Na die finale heeft hij onder meer de leiding over het gelijkspel van PSG op bezoek bij Chelsea (2-2, mede dankzij omstreden rood voor Zlatan Ibrahimovic - 'Het was rood, hij weet het ook, geen protest', fluitstert Kuipers na zijn beslissing in het oor van zijn assistent, als hij de reactie van de Zweed bekijkt).

Ook fluit hij het duel waarin Alessandro Florenzi het geweldige doelpunt maakt tegen FC Barcelona en het duel van de Catalanen, die in eigen huis geen vuist kunnen maken tegen Juventus (0-0). Na twee jaar alleen een kwartfinale te hebben gefloten in de CL, krijgt Kuipers in 2017 eindelijk weer eens een halve finale: Juventus - AS Monaco. Hij blijft probleemloos overeind en dit jaar - waarin hij aangeeft te stoppen als Europese scheidsrechter - zou een volgende stap de grote finale zijn. Zijn tweede zou dat zijn, maar die blijft uit.

{image[325709][right-half][]}Finale-waardig affiche

Door dat veertigste optreden in de Champions League woensdagavond hoeft hij internationaal nog maar elf arbiters met meer duels achter hun naam in de CL voor zich te dulden. De club waar hij debuteerde (Barcelona) floot hij by far het vaakst: zevenmaal - minstens drie keer vaker dan alle anderen. Toch kreeg Real Madrid (vier duels) de meeste gele kaarten van Kuipers: veertien. Verder was er geen ploeg die vaker dan twee keer won onder leiding van Kuipers in de CL, terwijl clubs als Manchester City, Paris Saint-Germain, Bayern München, Chelsea, Real Madrid, Juventus, FC Barcelona en Atlético Madrid vaak drie of vier keer al werden gefloten door 'Team Kuipers', zoals hij zijn eigen optredens steevast bestempelt.

Met meer dan driehonderd gele en tien directe rode kaarten, is Kuipers' gemiddelde flink in de Champions League, maar wel vergelijkbaar met die van andere referees. Hoewel de nadruk momenteel op de Nederlandse spelers liggen die nog in de Champions League zitten, verdient ook Kuipers de nodige aandacht als hij woensdagavond in de Allianz Arena zijn (waarschijnlijk) laatste Champions League-duel in gang brengt. Hoewel hij het liefst heeft dat na afloop niemand over hem praat, verdient ook hij een waardig afscheid in het belangrijkste clubtoernooi van Europa. Geen finale, maar toch zéker een finale-waardig affiche. Al was het alleen al vanwege de scheidsrechter.

Door: Nathan Sprey

[photo,103077,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen