Feyenoord pakt met beker de derde hoofdprijs in drie jaar

Feyenoord pakt met beker de derde hoofdprijs in drie jaar

22 april 2018 – Feyenoord heeft zondagavond het tegenvallende seizoen toch fleur gegeven, door voor de dertiende keer beslag te leggen op de KNVB Beker. Een tactische variant van AZ pakte niet goed uit en individuele klasse van Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen en Robin van Persie bezorgde Feyenoord de winst (3-0). Giovanni van Bronckhorst pakt met zijn Feyenoord de derde hoofdprijs van zijn trainerscarrière, voor AZ blijft het dit seizoen bij een hoge klassering op de Eredivisie-ranglijst.Het contrast tussen AZ en Feyenoord dit seizoen is groot: AZ oogst lof met mooi voetbal, terwijl Feyenoord na het landskampioenschap van vorig seizoen een verloren jaar kent. Bekerwinst voor AZ was als een kroon op het werk geweest, waar het veroveren van de beker het seizoen voor Feyenoord zou redden. Ondanks dat AZ mooi voetbal speelt, wil het er tegen wedstrijden tegen de traditionele top-drie van Nederland maar niet uitkomen (tot vandaag vijf keer verlies). In de laatste topwedstrijd, tegen PSV, koos John van den Brom voor een aangepast systeem met vijf verdedigers. Die wedstrijd ging ook verloren, maar AZ kwam toen wel goed voor de dag.

Dit deed de AZ-trainer besluiten om ook vandaag wijzigingen te doen, het speelde opnieuw met vijf verdedigers. Met Ricardo van Rhijn in de basis was de wedstrijd vanaf het eerste moment zoals een finale hoort te zijn: twee strijdende ploegen die onder luide aanmoedigingen op zoek gingen naar de winst en eeuwige glorie. De ploegen waren ook zeer aan elkaar gewaagd, wat ervoor zorgde dat ook voor de neutrale kijker de wedstrijd een hoge amusementswaarde had. Dat het spel in de zevende minuut even stilgelegd werd omdat 'fans' van AZ vuurwerk op de prachtige grasmat van de Kuip aan het gooien waren was dan ook vervelend voor alle echte voetballiefhebbers.

Gelukkig kon er snel weer doorgespeeld worden. In hoog tempo golfde het spel op en neer, en er werden felle duels uitgevochten. De grootste kansen van AZ waren twee afstandsschoten, die in beide gevallen ingeluid werden door balverlies van Jan-Arie van der Heiden. Eerst was het Alireza Jahanbakhsh die Feyenoord-keeper Brad Jones uittestte, daarna was het de beurt aan Wout Weghorst. De heren die dankzij het 5-3-2 systeem samen voorin speelden wisten allebei niet Jones te verschalken, en dus kwamen Van der Heijden en de rest van de Feyenoorders goed weg.

Jørgensen had op aangeven van Berghuis al na drie minuten de score kunnen openen, maar raakte de bal toen niet goed. In de 29ste minuut deed de Deen dit alsnog, en uiteraard was Feyenoord's belangrijkste aanvaller van dit seizoen (Berghuis) hier opnieuw bij betrokken. Berghuis kopte een prachtige voorzet van Karim El Ahmadi hard op doel, maar AZ-keeper Marco Bizot bracht nog redding. De rebound was echter een simpele intikker voor Feyenoord, want ondanks AZ's verdedigende opstelling had Feyenoord een numerieke meerderheid rondom het doel van Bizot. Jørgensen tekende dus voor de 1-0 en AZ moest in de achtervolging.

Waar AZ dit seizoen via frivole combinaties en dynamisch spel vele kansen weet te creëren, lukte het in de bekerfinale simpelweg niet. De Alkmaarders misten dynamiek en kwamen voorin simpelweg een mannetje te kort. Tot de rust kwam AZ niet dichtbij een gelijkmaker, maar Van den Brom koos ervoor om in de rust nog niks te veranderen. Dit bleek geen goede beslissing, want tot de 2-0 in de 58ste minuut was AZ tandeloos. Deze treffer was van grote schoonheid: Van Persie stiftte met zijn zwakkere rechterbeen de bal achter Bizot, na een een-tweetje met Berghuis.

Hierna kwamen snel Mats Seuntjes en Oussama Idrissi in de ploeg voor AZ, maar het kwaad was al geschied. Feyenoord gaf de marge van twee niet meer uit handen en een echt slotoffensief kwam er niet van de Alkmaarders, al vond Weghorst vlak voor tijd nog Jones op zijn pad. Kilometervreter Jens Toornstra maakte er in de blessuretijd zelfs nog 3-0 van. Feyenoord bleek net als al twee keer eerder dit seizoen te sterk voor AZ en pakt haar derde hoofdprijs onder trainer Van Bronckhorst. Voor AZ blijft een prachtig jaar zonder kroonstuk, al heeft AZ nog een kleine kans om plek twee over te nemen van Ajax. In Rotterdam zal er tot in de kleine uurtjes feest gevierd worden.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 17 oktober 2018

  2. dinsdag 16 oktober 2018