'Beker-expert' De Cler voorspelt Feyenoord als winnaar van finale

20 april 2018, 18:00

Nooit eerder stonden AZ en Feyenoord tegenover elkaar in de finale van de KNVB Beker. Wel speelden ze de afgelopen jaren ná elkaar in de finale (2016 en 2017). Dat gebeurde een kleine tien jaar geleden ook, toen AZ verloor van Ajax na strafschoppen en de Rotterdammers een jaar later wonnen van Roda JC. Tim de Cler stond beide duels op het veld: met hem blikken we vooruit op honderdste finale van aanstaande zondag.

"Dat duel met Ajax was toch wel de meest spannende bekerfinale van allemaal", blikt De Cler, die in totaal vijfmaal de eindstrijd haalde van de beker, terug tegenover FCUpdate.nl. "Een week daarvoor hadden we met AZ het kampioenschap weggegeven. Dus dat revanche-gevoel speelde nog wel mee. Daarnaast waren we gewoon de favoriet als AZ, dat hadden we afgedwongen gedurende het seizoen. We waren ook echter beter, zij kregen zelfs rood (Gabri). Voor ons was het wel een domper dat het tot strafschoppen kwam. Voor het gevoel hadden we het in de verlenging kunnen beslissen." 

In de strafschoppenserie moest de verdediger zelf óók aanleggen. "Ik voelde in de verlenging al wat kramp opkomen, maar ik wist dat ik bij de eerste vijf stond. Gelukkig ging het goed." De Cler scoorde feilloos, net als zes ploeggenoten. Nummer acht Ryan Donk miste, waardoor Ajax - dat alle eerste acht penalty's wel maakte (!) -uiteindelijk nog won. "Je kunt zo'n situatie niet trainen. Vijftigduizend mensen die naar je kijken. Je moet van de middellijn naar de stip lopen. Het enige wat ik onderweg dacht: 'gewoon schieten in de hoek waar ik altijd schiet'. Op Ajax-keeper Maarten Stekelenburg had ik bij Oranje vaak geoefend, dat was voor mij een voordeeltje."

Bekerfinales

Volgens de verdediger is het niet per se een voordeel voor Feyenoord, dat ze de bekerfinale thuis spelen. "Anders dan bij competitieduels zijn er echt twee kampen van fans. Bovendien: de tegenstander leeft het hele jaar toe naar het spelen in De Kuip. Voor de Feyenoorders is het toch iets 'normaler', ondanks dat het de bekerfinale is. Dat weegt wel aardig tegen elkaar op. Het is geen groot voordeel."

Van Bronckhorst

Dat hij het zo goed doet in De Kuip, is voor zijn oude ploeggenoot dan ook geen verrassing. Al hebben de Rotterdammers ook een sterke selectie: "Vorig jaar heeft hij het heel goed gedaan en zat het ook mee. Dat geluk heb je nodig om kampioen te worden. Dat is bij PSV dit jaar niet anders. Verder heeft hij een sterke selectie, met Robin van Persie, Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis heeft hij toch net wat meer kwaliteit dan AZ."

Dus verwacht De Cler dat Feyenoord, op papier het bezoekende team in De Kuip, uiteindelijk aan het langste eind trek en dus wederom een hoofdprijs pakt onder van Bronckhorst. "Het wordt wel een spannende finale, maar na een minder seizoen is Feyenoord toch wel weer beter in vorm de laatste weken. Natuurlijk heeft AZ ook veel kwaliteit, maar Feyenoord net iets meer, verwacht ik."

Door: Nathan Sprey

[photo,113449,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen