Warming-up bekerfinale: hoe staan de zaken ervoor?

Warming-up bekerfinale: hoe staan de zaken ervoor?

22 april 2018 – Al weken wordt er reikhalzend naar uitgekeken, vanavond is het zover: de bekerfinale tussen AZ en Feyenoord. De Kuip is volledig uitverkocht en ook in de sportkantine, de kroeg of thuis op de bank zal de wedstrijd vol spanning worden gevolgd. Het prolongeren van de landstitel lukte Feyenoord niet, dus hopen de Rotterdamers in het bekertoenooi alsnog een hoofdprijs te pakken. AZ verloor vorig seizoen de bekerfinale en zal erop gebrand zijn de prijs dit keer wél binnen te slepen. Wat mogen we van de eindstrijd verwachten? Hoe is de voorbereiding van de finalisten verlopen? Welke spelers zijn erbij en wie moeten we straks extra goed in de gaten houden?

De vorm

Feyenoord: W-V-W-W-W-W-W-W
Het is lastig om iets over de vorm van de dag te zeggen, maar de voorbereiding op de bekerfinale is in elk geval vlekkeloos verlopen voor Feyenoord. De Rotterdammers wonnen de laatste zes wedstrijden en gingen in de tussentijd nog op trainingskamp naar het Spaanse Marbella. De laatste nederlaag? Die leed Feyenoord begin maart, toen op bezoek bij NAC Breda met 2-1 werd verloren. Daarna werd geen punt meer gemorst. Ook niet tegen de tegenstander van vanavond: AZ.


AZ: W-W-V-W-W-V-W-W
AZ is de club die dit seizoen de meeste complimenten krijgt. Het team van trainer John van den Brom speelt vaak oogstrelend voetbal, is verzekerd van de derde plaats in de Eredivisie en geeft spelers uit de eigen jeugdopleiding volop kansen. Ook in Alkmaar is het vertrouwen groot in aanloop naar de bekerfinale. AZ ging weliswaar meer dan een maand onderuit bij Feyenoord (2-1) en verloor onlangs nog met 2-3 van PSV, maar de nederlaag doet geen afbreuk aan de overtuiging dat vanavond de beker veroverd kan worden.

Man in vorm

AZ: Jahanbakhsh
Onmiskenbaar: Alireza Jahanbakhsh is de man in vorm bij AZ. De aanvaller uit Iran is de topscorer van de Eredivisie en maakte de laatste vijf wedstrijden zes doelpunten. Afgelopen woensdag liet Jahanbakhsh tegen Vitesse (4-3) zijn klasse weer zijn. Hij maakte in een uur tijd een hattrick en was de aangever bij de 1-0 van Wout Weghorst. Niet voor niets haalde John van den Brom zijn sterspeler vroegtijdig naar de kant. Aangever of afmaker, Jahanbakhsh is in beide rollen levensgevaarlijk. Feyenoord is gewaarschuwd.

Feyenoord: Berghuis
Waar Alireza Jahanbakhsh in de midweekse speelronde zijn goede vorm tentoonspreidde, kwam Steven Berghuis niet in actie. Dat heeft niets te maken met zijn kwaliteiten; Berghuis is één van de belangrijkste pionnen van Giovanni van Bronckhorst. De trainer besloot de rechtsbuiten echter niet op te stellen om hem te sparen voor vanavond. Berghuis had lichte enkelklachten, maar zal er vanavond zeker bij zijn. Dat Berghuis belangrijk is voor Feyenoord, is duidelijk. In de Eredivisie scoorde de aanvaller dit seizoen veertien keer en gaf hij twaalf assists. Slechts één speler is bij meer doelpunten betrokken: de rechtsbuiten aan de andere kant van het veld, Jahanbakhsh.

Ziekenboeg

AZ: gebruikelijke namen
Hoewel de ziekenboeg bij AZ niet helemaal leeg is, zal John van den Brom zich daar weinig zorgen over maken. De spelers over wie hij de laatste weken heeft kunnen beschikken, zijn allemaal fit. Stijn Wuytens speelde afgelopen woensdag tegen AZ niet mee, maar de bekerfinale lijkt hij wel te halen. Uit voorzorg hield Van den Brom de Belgische verdediger aan de kant.

Feyenoord: twijfelgevallen
Niet alleen Steven Berghuis werd tegen Willem II (1-5 winst) gespaard bij Feyenoord. Ook Sven van Beek, Karim El Ahmadi, Jean-Paul Boëtius, Sam Larsson en Robin van Persie kregen rust in Tilburg. Alle spelers lijken de finale te gaan halen, al zijn er wat twijfels over de fitheid van Larsson. De Zweed kampt met hamstringklachten, waardoor nog een klein vraagteken achter zijn naam staat.

Vermoedelijke opstelling

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Ouwejan; Koopmeiners, Midtsjø, Til; Jahanbakhsh, Weghorst, Idrissi
Niet lang geleden speelde AZ tegen PSV (2-3 verlies) met een vijfmansverdediging, maar de verwachting is dat de Alkmaarders in de bekerfinale van eigen kracht uitgaan. Het basisteam zal sterk of zelfs helemaal lijken op het team dat onlangs Heracles Almelo (0-3) van de mat speelde.

Feyenoord: Jones, Diks, Van Beek, Van der Heijden, Haps; El Ahmadi, Vilhena, Van Persie; Toornstra, Jørgensen, Berghuis
Waar bij AZ weinig grote twijfels zijn over de opstelling, daar heeft trainer Giovanni van Bronckhorst een aantal lastige knopen door te hakken. Robin van Persie heeft nog maar zes basisplaatsen achter zijn naam staan, maar lijkt in de bekerfinale te starten. Dat zal hij dan doen in de positie achter de spitsen, waardoor Jens Toornstra op de linkerflank plaatsneemt.

De bank

AZ: creativiteit
Komt AZ in de problemen in De Kuip, dan zal John van den Brom ongetwijfeld weten wie hij moet inzetten. Veel aanvallende opties heeft de trainer niet, maar met Joris van Overeem en Iliass Bel Hassani heeft hij wel twee spelers die uit het niets wat kunnen creëren. Als alle registers opengetrokken moeten worden, zou altijd nog Ron Vlaar als breekijzer naar voren gestuurd kunnen worden.

Feyenoord: aanvallende impulsen
Feyenoord heeft wat meer opties op de bank dan AZ. Als de vermoedelijke opstelling klopt en de twijfelgevallen op de bank plaatsnemen, dan kan Giovanni van Bronckhorst terugvallen op een sterke bank. Zo zouden buitenspelers Jean-Paul Boëtius, Sam Larsson en Bilal Basacikoglu ingezet kunnen worden. Ook Dylan Vente, de jonge spits die het afgelopen weekend twee keer scoorde tegen Willem II (1-5), is een speler op de bank die een neusje voor de goal heeft.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 januari 2019

  2. dinsdag 15 januari 2019