Waar zit er nog spanning in de laatste weken van Eredivisie?

17 april 2018, 13:14

De titelstrijd in de Eredivisie is afgelopen zondag beslist in het voordeel van PSV en ook de plekken twee en drie zijn zo goed als zeker wel verdeeld tussen Ajax en AZ, terwijl ook Feyenoord zich over stek vier weinig zorgen hoeft te maken. Is er in de laatste drie wedstrijden dan helemaal geen spanning meer in de Eredivisie? Jawel! FCUpdate.nl zet op een rijtje wat je in de laatste weken nog kunt volgen.

Play-offs

Stand:

5. FC Utrecht (31w, 49p, +4)

6. Vitesse (31w, 45p, +12)

7. PEC Zwolle (31w, 44p, -3)

8. sc Heerenveen (31w, 43p, -3)

--------------------------------------------------

9. ADO Den Haag (31w, 43p, -7)

10. Excelsior (31w, 39p, -10)

11. Heracles Almelo (31w, 37p, -17)

Scenario's:

Zo groot als de verschillen bovenin zijn, zo dicht zit alles bij elkaar als het gaat om de play-offs. FC Utrecht, dat lang om de vierde plaats knokte met Feyenoord, weet ondanks de nederlaag van afgelopen weekend zo goed als zeker dat het een toetje krijgt op de competitie. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst gaat ofwel via de bekerfinale ofwel via plek vijf Europa in. 

Dat is voor Vitesse (45 punten), PEC Zwolle (44) én Heerenveen (43) wel anders. ADO Den Haag (43, minder doelsaldo van Heerenveen), Excelsior (39) en Heracles Almelo (37) mogen nog hopen op een goede afloop, maar staan nu nog meteen onder de plekken die rechtgeven op de play-offs. In feite geldt dat ook voor VVV-Venlo (34), maar zij kunnen het niet meer halen omdat ofwel sc Heerenveen ofwel ADO Den Haag minimaal nog één punt pakt (tegen elkaar, dinsdagavond). 

{image[325437][right-half][]}ADO Den Haag (43) kan dinsdag door een zege op Heerenveen een reuzenstap zetten richting de play-offs - hoewel het daarna nog PSV en Roda JC treft. Het onderling resultaat telt niet mee, maar de drie punten en het doelsaldo richting Heerenveen uiteraard wel. Als er een winnaar komt bij dat duel, hebben PEC Zwolle (FC Twente, Willem II en AZ) en Vitesse (AZ, Willem II en FC Twente) aan twee zeges genoeg om zeker te zijn van de play-offs.

Excelsior (39) zal eerst woensdag met concurrent Heracles Almelo (37) af moeten rekenen, alvorens ze FC Groningen en Ajax nog treffen. In die drie ontmoetingen zal de formatie van Mitchell van der Gaag toch al snel zes á zeven punten nodig hebben om serieus uitzicht te houden op plek acht: zij zullen dinsdag dan ook hopen op een remise in Heerenveen. De ploeg van John Stegeman heeft op haar beurt met Excelsior, FC Utrecht en Sparta Rotterdam relatief het makkelijkste programma, maar moet met 37 punten wel het verste weg komen. De Heraclieden hebben drie overwinningen nodig om nog een serieuze kans te maken, bovendien moeten Heerenveen en ADO gezien het doelsaldo in dit scenario eigenlijk ook remiseren. 

Degradatiestrijd

Stand:

12. VVV-Venlo (31w, 34p, -12)

13. Willem II (31w, 33p, -4) 

14. FC Groningen (31w, 33p, -10)

15. NAC Breda (31w, 30p, -18)

--------------------------------------------------

16. Roda JC (31w, 26p, -29)

17. Sparta Rotterdam (31w, 24p, -37)

--------------------------------------------------

18. FC Twente (31w, 20p, -23)

Scenario's:

De andere spanning zit nog onderin de Eredivisie. VVV-Venlo is met de 34 punten zo goed als veilig gespeeld. Alleen als het zelf geen punt meer pakt en: 

- FC Groningen minimaal twee punten pakt tegen FC Utrecht, Excelsior en PSV 

- Willem II wint van Feyenoord, PEC Zwolle óf Vitesse;

- NAC Breda minimaal vijf punten pakt tegen Sparta Rotterdam; sc Heerenveen en FC Twente;

- Roda JC wint van zowel PSV, VVV-Venlo als ADO Den Haag;

kan het nog penibel worden. Conclusie? De Limburgers hoeven zich weinig zorgen te maken. Dat is voor FC Groningen (33 punten, FC Utrecht, Excelsior en PSV) en Willem II (33 punten, Feyenoord, PEC Zwolle en Vitesse) wel iets anders. Zij hebben aan één zege genoeg om definitief te overleven in de Eredivisie. Mochten zij onverhoopt maximaal één punt pakken, moet Roda JC alsnog driemaal winnen en ook NAC Breda nog minstens vier punten pakken, met flinke doelcijfers. Ook in Tilburg en Groningen lijken ze dus gerust kunnen gaan slapen.

De Rotterdammers van Dick Advocaat moeten dus zelf minimaal zeven punten pakken - en dan moet NAC Breda driemaal verliezen - voor rechtstreekse handhaving. Roda JC zou met twee zeges al een heel eind komen, al blijft het dus afhankelijk van wat de formatie van Stijn Vreven doet. Voor hekkensluiter FC Twente (20 punten) kan het woensdagavond al over en uit zijn. Als het zelf verliest van PEC Zwolle en concurrent Sparta Rotterdam wint van NAC Breda, dan valt het doek voor de Enschedeëers, mits ook Roda JC minimaal één punt pakt. 

Is er nog perspectief? Ja, op het bereiken van de nacompetitie wel degelijk. Het moet vier punten meer pakken dan Sparta Rotterdam (want, Twente heeft een fors beter doelsaldo) óf zes meer dan Roda JC. Oftewel, als:

- Sparta Rotterdam géén punt meer pakt, heeft Twente aan een zege en gelijkspel genoeg

- Sparta Rotterdam één of twee punten pakt, heeft FC Twente aan twee zeges genoeg

- Sparta Rotterdam drie punten pakt, heeft FC Twente aan twee zeges én een gelijkspel genoeg

- Sparta Rotterdam vier of vijf punten pakt, moet FC Twente drie keer winnen

In alle andere scenario's - waarbij Roda JC minimaal vier punten pakt of FC Twente niet driemaal wint - degradeert FC Twente rechstreeks naar de Jupiler League. Op meer dan dit kunnen de Tukkers niet hopen: rechstreekse handhaving zit er zelfs in het allergunstige scenario niet meer in.

[photo,113148,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen