PSV: de ploeg van de comebacks-kids en de controle pakt de titel

16 april 2018, 12:30

'Wat de stand ook is, we blijven als ploeg altijd geloven in een goed resultaat.' Wie de woorden van Phillip Cocu hoort, zal wellicht vinden dat het een open deur is. Maar wie nader naar de uitslagen van de kampioen PSV kijkt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de ploeg uit Eindhoven dit seizoen daadwerkelijk bestaat uit comeback-kids. De kampioen van de veerkracht én de controle, al zou je dat uit het balbezit (gemiddeld nét geen vijftig procent per duel) niet zeggen.

Of dat nou vroeg of laat gebeurt: de Eindhovenaren raken niet in de war. De meeste doelpunten (!) worden zelfs gemaakt in het laatste kwartier van de wedstrijd (25% van het totaal). Sowieso valt het gros van de treffers (een kleine zestig procent) pas na de pauze. Geluk, geduld of geloof: PSV doet het. Ook als je denkt dat het niet meer kan en er puntenverlies wordt geleden. Achtervolger Ajax had zich al meermaals rijk gerekend, op een kans dat het kon terugkomen in de titelstrijd.

FC Twente, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/273779/eredivisie-heracles-almelo-psv/,_blank,Heracles Almelo], [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/273713/eredivisie-pec-zwolle-psv/,_blank,PEC Zwolle], [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/273877/eredivisie-az-psv/,_blank,AZ]; allen dachten ze tot een kwartier voor tijd dat er een resultaat te halen viel tegen de formatie van Cocu. Geen van allen kreeg echter een punt: een blunderende keeper, een eigen doelpunt, een helpende hand van de scheidsrechter. Telkens kregen de Eindhovenaren hulp uit onverwachte hoek. Maar na een x-aantal keer is het geen geluk meer, maar een kwaliteit. In de stand zonder blessuretijd is de huidige voorsprong van PSV slechts vier punten op Ajax.

{image[325484][left-half][]}Verslaan

Dus wie van PSV wil winnen, moet zorgen dat het een kwartier voor het einde van de wedstrijd met minimaal twee doelpunten voor staat. Dát is namelijk wat Heerenveen, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/273743/eredivisie-ajax-psv/,_blank,Ajax] en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbaluitslagen/273846/eredivisie-willem-ii-psv/,_blank,Willem II] - de drie ploegen die de formule van PSV kraakten dit seizoen - gemeen hebben. Dat blijkt de voorwaarde om van PSV te kunnen winnen: AZ kreeg vlak voor de laatste vijftien minuten de eerste goal tegen, waarna het de 2-0 voorsprong nog weggaf. In totaal kreeg PSV slechts vijf goals tegen in het laatste kwartier (alleen Ajax (4) deed dat beter), terwijl het zestien treffers maakte. Ook Ajax deed dat beter, maar die ploeg kwam nog veel vaker op achterstand dan de kampioen van Nederland. Het nadeel: het lukte hen zeker niet altijd om dat nog ongedaan te maken. In een rechtstreeks gevecht met PSV lukte dat [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/331518/psv-kroont-zich-tegen-achtervolger-ajax-in-stijl-tot-landskampioen/,_blank,zondagmiddag] zéker niet, toen de Eindhovenaren duidelijk wilden maken dat ze ook eerder dan in het laatste kwartier een wedstrijd kunnen beslissen.

{image[325503][right-half][]}Algemene cijfers

Wie ook naar de algemene statistieken kijkt, kan niet anders dan concluderen dat PSV de terechte kampioen is. Het maakte de meeste doelpunten, kreeg het minste tegen. In het laatste kwartier hoefde het slechts zeven doelpunten te incasseren (twintig procent van het totaal): een teken van controle.

In totaal deed PSV 480 doelpogingen, slechts acht minder dan Ajax, waardoor de selectie van Phillip Cocu beduidend effectiever is dan de nummer twee van Nederland. Verder is PSV, samen met PEC Zwolle, de enige ploeg in de Eredivisie die na een voorsprong nooit verloor. Van de 28 duels waarin het op voorsprong kwam, won het er 26. Tweemaal eindigde het duel gelijk, ook dat is een teken van controle.

Onder de streep is PSV de terechte landskampioen, ook volgens de statistieken. De titel van comeback-kids én controle. Maandag gaat het (terecht) flink gevierd worden.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen