Excelsior
0 – 0
NEC

ErediVisie: wat gebeurde er nog meer naast de titel van PSV?

ErediVisie: wat gebeurde er nog meer naast de titel van PSV?

16 april 2018 – Of er dit speelweekend nog iets bijzonders gebeurde? In Eindhoven werd PSV kampioen tegen de directe achtervolger Ajax, ja. Maar er gebeurde meer, veel meer. Bij FC Twente werd er ondanks de nieuwe nederlaag een record gebroken, aan de Brabantse derby zat een flink Spaans smaakje en Edward Sturing werd bij zijn eerste wedstrijd een flink handje geholpen door Sparta Rotterdam.Publiekswissel Ayoub
Er zijn maar weinig spelers die geen Feyenoord-shirt dragen en toch een staande ovatie krijgen in De Kuip. Maar Yassin Ayoub is wel één van hen. Toen hij een kleine tien minuten voor tijd naar de kant werd gehaald door trainer Jean-Paul de Jong kreeg hij een staande ovatie van de Rotterdamse fans, uiteraard omdat Ayoub vanaf volgend seizoen bij Feyenoord speelt. Er zijn weleens aankopen die kampen met het zogenoemde 'Kuipvrees', daar zal de Marokkaanse middenvelder na deze actie van de supporters ongetwijfeld geen last van krijgen.

Afgekeurde goal RVP
Het doelpunt van Robin van Persie tegen FC Utrecht was - net als de assist van Sven van Beek overigens - bijzonder fraai. Toch was de treffer die hij daarvoor maakte (de 2-0) nóg mooier. Met de buitenkant van zijn voet werkte hij de bal heerlijk binnen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Omdat RVP later alsnog scoorde, houdt hij nog altijd een prima gemiddelde in dienst van Feyenoord, met bijna alleen maar mooie doelpunten. Daar had zijn eerste dus uitstekend tussen gepast en omdat het arbitrale kwartet toch een buitenspelgoal goedkeurde (die van Cyriel Dessers, 1-1), hadden ze beter die van Van Persie kunnen tellen. Die was toch beduidend mooier dan de intikker van de Belg.

Sparta hielp Vitesse een handje
Niet het ontslag van Henk Fraser, maar een zeer, zeer zwak Sparta Rotterdam heeft Vitesse weer wat zelfvertrouwen gegeven. Michiel Kramer, Sander Fischer, Jannik Huth: allen leken ze in het complot te zitten om Edward Sturing aan een goed begin te helpen bij Vitesse. Want waar de Rotterdammers de laatste weken juist in betere doen lijken te komen, gaven ze tegen de Arnhemmers absoluut niet thuis. Die profiteerden maar al te graag van het open huis achterin. En dat een kleine vier maanden na de 0-7 van Sparta Rotterdam tegen Feyenoord. Het worden nog zware weken voor de formatie van Dick Advocaat.

Mike van Duinen
Dat Van Duinen in de belangstelling staat van veel clubs, is een publiekelijk geheim. PEC Zwolle is heel concreet voor de aanvaller, die zaterdagavond juist tegenover de club uit Overijssel stond. Na een klein uur voetballen mocht hij aanleggen voor een strafschop, waarna aanvoerder Bram van Polen - hij weet ook hoe het is om een penalty binnen te schieten - hem een ludiek voorstel deed. 'Als je de penalty nu mist, is de kans groter dat we volgend jaar samen Europees voetbal spelen', fluisterde hij Van Duinen toe. Die bleek echter niet gevoelig voor het aanbod en schoot de bal onberispelijk tegen de touwen. Doet hij dat vanaf komend seizoen in dienst van PEC Zwolle?

Record Cuevas
Toch nog een record voor FC Twente, al is het niet eentje om trots op te zijn. Cristián Cuevas kreeg dit weekend tegen ADO Den Haag zijn twaalfde (!) gele kaart van dit seizoen. Geen speler kreeg vaker een prent, alleen Aleksandar Rankovic (Vitesse, 2003/04), Guy Ramos (RKC Waalwijk, 2011/12) en Joeri de Kamps (NAC Breda, 2014/15) gingen even vaak in het boekje van de scheidsrechter binnen 34 wedstrijden. In Enschede hadden ze liever een ander record gezien, maar je kunt moeilijk zeggen dat Cuevas niet alles geeft om degradatie te ontlopen. Tegen PEC Zwolle zal hij echter wel moeten toekijken.

Spaanse derby
Angeliño, Pablo Marí, Manu García, Paolo Fernandes, Pedro Chirivella en Fran Sol hadden tijdens de Brabantse derby allemaal een basisplaats bij NAC Breda en Willem II. En daardoor was de wedstrijd in Breda het duel met de meeste Spanjaarden in de basisopstelling in de Eredivisie ooit. Vooraf werd er ongetwijfeld paella gegeten, na de wedstrijd werd er even fijn een siësta gehouden en de heerlijke lente-zon kwam ook over uit Spanje. Uiteindelijk ging de hoofdrol overigens wel 'gewoon' naar een Nederlander: Ben Rienstra kroonde zich met twee doelpunten tot de matchwinner van de 'Spaanse derby'.

Offday voor het complete rechterrijtje
In de Eredivisie stonden er opvallend veel wedstrijden tussen ploegen uit het linker- en rechterrijtje op het programma deze speelronde. Geen enkel team van onder de tiende plaats, won van een ploeg bij de eerste negen. Sterker nog: geen enkele ploeg won van een team dat hoger stond in de Eredivisie. Dus was het voor het rechterrijtje een zware speelronde: Excelsior pakte een punt tegen PEC Zwolle, Groningen en Willem II wonnen van Roda JC en NAC Breda. Verder gingen ook FC Twente, Sparta Rotterdam en VVV Venlo onderuit: zes van de negen ploegen verloren van teams uit het linkerrijtje. De afgelopen weken was het bijna eerder andersom…

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 september 2018

  2. maandag 24 september 2018