FC Groningen verslaat Roda in kelderkraker en lijkt veilig

15 april 2018, 16:28   Bijgewerkt: 15 april 2018, 22:25

FC Groningen heeft zondagmiddag in eigen huis Roda JC met 2-1 verslagen. In een wedstrijd waarin Groningen meestentijds de bovenliggende partij was, maar bij vlagen ook worstelde met zichzelf, trokken de noorderlingen uiteindelijk toch aan het langste tijd.

Een vroege treffer van Ritsu Doan in de eerste helft zorgde voor een prima start, waarna Jesper Drost direct na rust de wedstrijd leek te beslissen. Groningen hield Roda echter in leven, waarna de aansluitingstreffer van Christian Kum het nog echt spannend leek te maken. FC Groningen hield echter stand en neemt met de zege afstand van de degradatiezone: 2-1.

Vreemd genoeg kon Groningen na de vroege treffer niet direct door drukken. De voet leek van het gas te gaan en het frisse aanvalsspel leek te worden ingeruild voor voorzichtigheid. Waarschijnlijk met als doel de voorsprong te verdedigen, maar dat was onnodig omdat men van Roda JC eigenlijk niets te duchten had. Het enige gevaarlijke moment dat de Limburgers konden noteren was een schot van Tsiy Ndenge, dat met een mooie zweefduik van Sergio Padt onschadelijk werd gemaakt.

Zo'n tien minuten voor de rust leken de Groningers zich inderdaad te realiseren dat men de bovenliggende partij was, waardoor het aanvallend weer wat beter ging lopen. Kansen konden worden genoteerd namens Mimoun Mahi en Tom van de Looi, maar gescoord werd er niet en dus bleef het bij 1-0 met het ingaan van de rust. Groningen zag Mahi enkele minuten voor de rust nog wel geblesseerd uitvallen.

Groningen moest dus op gaan passen dat het niet tegen de lamp liep, want Roda rook bloed na de 2-1. Kansen ontstonden er in de slotfase van de wedstrijd via Mikhail Rosheuvel en Jorn Vancamp, maar Padt hield zijn ploeg op de been. Zo won Groningen de degradatiekraker verdiend, maar mocht het zichzelf aanrekenen dat het tot de laatste minuut spannend bleef.

FC Groningen staat na zondagmiddag met 33 punten op een dertiende plek, terwijl Roda zestiende blijft met 26 punten.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 7; Deyovaisio Zeefuik 6.5, Mike te Wierik 6.5, Samir Memisevic 7, Amir Absalem 7 (74. Yoëll van Nieff -); Tom van de Looi 6, Django Warmerdam 6.5; Ajdin Hrustic 7 (90. Kasper Larssen -), Ritsu Doan 7.5, Mimoun Mahi 6.5 (42. Jesper Drost 7.5); Tom van Weert 7

Roda JC: Hidde Jurjus 6; Christian Kum 6.5, Patrick Banggaard 6, Adil Auassar 5.5, Jannes Vansteenkiste 6 (76. Jorn Vancamp -); Tsiy Ndenge 5, Simon Gustafson 7,  Ognjen Gnjatic 5.5; Mikhail Rosheuvel 6, Dani Schahin 4 (61. Maecky Ngombo 6.5), Donis Avdijaj 5 (63. Livio Milts 5.5)

Man of the Match: Jesper Drost

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling