Kramer op tilt terwijl herboren Vitesse monsterzege boekt

Kramer op tilt terwijl herboren Vitesse monsterzege boekt

14 april 2018 – Vitesse heeft een tumultueuze week afgesloten met een winstpartij. Onder leiding van Vitesse-icoon Edward Sturing speelden de Arnhemmers alsof er een gigantische last van hun schouders was gevallen: Sparta was vanaf moment één compleet kansloos. Een negatieve hoofdrol werd vertolkt door Michiel Kramer, die vlak voor rust een donkerrode kaart kreeg toen hij Alexander Büttner in zijn gezicht schopte. Tegen tien man liep Vitesse uit tot maar liefst 7-0.Ondanks dat Vitesse voor aanvang van deze speelronde op een keurige zevende plaats staat, werd afgelopen week Henk Fraser de laan uitgestuurd. De laatste vier wedstrijden werden niet gewonnen, en onder Sturing zal de lijn omhoog ingezet moeten worden. Opvallend was dat Sturing tegen Sparta, de club waar zijn voorganger vanaf komende zomer aan het roer staat, precies dezelfde basiself het veld instuurde als Fraser vorige week.

Waar dezelfde spelers van Vitesse vorige week nog op inspiratieloze wijze verloren van NAC Breda, schoten de Arnhemmers vandaag (zaterdag) uit de startblokken. Binnen de minuut dribbelde Mason Mount het zestienmetergebied van Sparta binnen, maar hij liep zich nog vast. Weer een minuut later was al wél raak: uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Thulani Serero, en de kleine Zuid-Afrikaan poeierde keihard raak. De oud-Ajacied scoort niet vaak, maar toverde nu een prachtige bal uit zijn rechterschoen: zijn eerste voor Vitesse.

Ook de 2-0 zou op naam komen van een speler die nog niet eerder voor Vitesse had gescoord. Roy Beerens, onder Fraser vaste basisklant sinds hij in de winter overkwam van Reading FC, begon dus ook gewoon in de basis en ging in de achttiende minuut achter een verloren bal aan. Toen de rechtsbuiten deze eenmaal onder controle had, dribbelde hij naar binnen en schoot geheel op eigen kracht met zijn zwakkere linker in de verre hoek. De strakke poging was Sparta-goalie Jannik Huth te machtig. Dezelfde keeper ging voor de rust nog flink in de fout.

Nadat de uitblinkende Büttner de diepgaande Bryan Linssen vond met een strakke pass, gaf de buitenspeler de bal voor. Tim Matavz raakte de bal niet goed, maar Huth grabbelde en vertikte het om het leer te klemmen. Hierdoor was het voor Matavz een koud kunstje om van dichtbij zijn eerste treffer van 2018 binnen te tikken. Onder leiding van Sturing speelde Vitesse dus frank en vrij, en maakten maar liefst drie spelers een bevrijdende treffer. Al bleef het onduidelijk of de treffer van Matavz niet via Sander Fischer binnenrolde. Matavz zou later sowieso nog op het scorebord komen, maar met een 3-0 voorsprong ging de thuisploeg eerst genieten van een kopje thee.

Dick Advocaats gezicht stond op onweer. Helemaal niks lukte bij zijn ploeg en verdedigend zag het er erg penibel uit. Vlak voor rust werd het nog erger voor de Spartanen. Spits Kramer, die een zwakke wedstrijd speelde, draaide compleet door en pakte rood. Na een hard luchtduel met Büttner lagen beide spelers op de grond, waarop de spits van Sparta bewust en hard zijn noppen in het gezicht van de linksback van Vitesse plantte. Kevin Blom beoordeelde het voorval goed, een flinke schorsing voor Kramer zal volgen. Het is de vraag of we de van Feyenoord overgekomen speler ooit nog terugzien bij Sparta, want zijn contract loopt komende zomer af.

Met tien man en minder zelfvertrouwen dan een gemiddelde puber moest Sparta nog 45 minuten door zien te komen. Vitesse was na de pauze continu aan de bal en bouwde de score uit. Bryan Linssen krulde de bal prachtig binnen, terwijl Matavz zoals gezegd zichzelf verzekerde van minstens één treffer. Het werd nog pijnlijker voor Sparta, want invaller Thomas Bruns scoorde een minuut na zijn invalbeurt de 6-0. Linssen kreeg alle ruimte en krulde ook de 7-0 in de kruising.

Alles viel dus goed voor de ploeg van Sturing, die de komende weken met veel vertrouwen de play-offs om Europees voetbal zal gaan proberen veilig te stellen. Jongeling Jesse Schuurman mocht bij de thuisploeg nog zijn debuut maken. Sparta heeft geluk dat Twente ook verloor en kan zich zonder Kramer klaar gaan maken voor het slot van het seizoen.

De opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Jeroen Houwen 7, Vyacheslav Karavaev 7, Matt Miazga 7 (71. Maikel van der Werff -), Guram Kashia 7.5, Alexander Büttner 7.5; Navarone Foor 6.5 (76. Thomas Bruns -), Thulani Serero 7.5, Mason Mount 7 (88. Jesse Schuurman -); Roy Beerens 7, Tim Matavz 7, Bryan Linssen 7.5.

Sparta Rotterdam: Jannik Huth 3; Frederik Holst 4, Bart Vriends 4.5, Sander Fischer 4, Craig Goodwin 5; Kenneth Dougall 4, Robert Mühren 4 (46. Michel Breuer 5), Ryan Sanusi 3.5; Soufyan Ahannach 4 (71. Deroy Duarte -), Michiel Kramer 1, Loris Brogno 3.5 (46. Fred Friday 5.5).

Man of the match: Bryan Linssen
*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 september 2019

  2. zondag 15 september 2019